INSIG
Mode en Kleding

Waarom zoveel bruiden wit dragen op hun trouwdag

Stel je voor dat Meghan Markle de avond voor haar huwelijk voor haar jurk staat, overweegt. In plaats van een witte kolom met kant of een dramatisch schuim van doorschijnende charmeuse, raakt ze de mouw van een roodbruine jurk, afgezet met nertsen en met goud geborduurd, de rok zwaar met erfgoedjuwelen. Dit is de jurk die ze door het gangpad zal dragen.

 

Hoewel dit vandaag een schokkende keuze lijkt, zou dit vóór de 20e eeuw de norm zijn geweest voor rijke Europese bruiden. Ongerepte, witte, sprookjesachtige trouwjurken, eenmalig te dragen en vervolgens weg te stoppen, waren tot voor kort niet de norm. Voordien waren gekleurde jurken de norm voor bruiden van alle klassen.

Img via >> https://www.veaul.com/nl/tag/Trouwjurken-2020.html

Terwijl een paar historische vrouwen door de eeuwen heen witte jurken naar het altaar droeg – waaronder Mary Queen of Scots in 1558 – was het pas toen koningin Victoria een witte zijden gesponnen jurk debuteerde op haar huwelijk met Prins Albert in 1840 dat de look heeft echt wortel geschoten. Victoria stapte naast de gebruikelijke vacht, goud borduurwerk en rijke kleuren die destijds de norm waren onder de adel, stapte uit haar rijtuig met een eenvoudige witte jurk geaccentueerd met Honiton-kant, en verruilde haar kroon voor een krans van oranjebloesem en mirte.

Toen de huwelijksmars begon en de gasten zich omdraaiden, vonden ze het allemaal echter heel verwonderlijk – waar was de pracht en praal? Koninklijke bruiloften gingen meer over rijkdom en politieke contracten dan over liefde, dus gezinnen maakten meestal van de gelegenheid gebruik om hun rijkdom te uiten via hun bruiden: de trouwjurk van Margaret of York uit 1468 was naar verluidt zo zwaar met erfgoedjuwelen dat ze de kerk in moest worden gedragen; Prinses Charlotte droeg in 1816 een zilveren laméjurk geborduurd met schelpen en bloemen, waarvan werd gezegd dat het £ 10.000 had gekost (het equivalent van ongeveer $ 1,3 miljoen, gecorrigeerd voor inflatie). Door in een eenvoudige witte jurk te verschijnen, leek het erop dat Victoria een sobere affaire gooide.

 

Dat was gedeeltelijk het punt. Koningin Victoria was op 20-jarige leeftijd Regent en wilde op haar huwelijk gezond verstand en voorzichtigheid tonen om haar mensen te laten zien dat ze hun land op dezelfde manier zou besturen.

 

Maar waarom witte trouwjurken? De reden is gelaagd. Wetende dat haar jurk over de hele wereld zou worden gerapporteerd, koos koningin Victoria ervoor om een ​​jurk te dragen afgezet met handgemaakte Honiton-kant uit het kleine dorpje Beer, om de dalende kanthandel te ondersteunen en de industrie een zegen te geven. Wit, redeneerde ze, was de beste manier om te pronken met de kunstzinnigheid van de kantmakers.

 

Dat wil niet zeggen dat haar huwelijk met Prins Albert puur een plichtsverklaring was: er waren net zoveel romantische elementen bij betrokken. Een deel van de reden waarom koningin Victoria de juwelen, zware stoffen en rijke kleuren uit de weg ging, was dat ze haar geloften aan haar man als monarch niet wilde doen, maar eerder als de vrouw van wie hij hield.

 

Zoals voorspeld werd haar jurk maandenlang gerapporteerd. Het nieuws van dit charmant eenvoudige japon verspreidde zich wijd en zijd, reikte over de Atlantische Oceaan naar de koloniën en werd maandenlang in vrijwel elke krantenkolom en damesblad gesyndiceerd. In 1849 verordende Godey’s Lady’s Book, de Vogue of the Victorian world: “Custom heeft al in de vroegste tijden besloten dat wit de meest passende tint is, ongeacht het materiaal. Het is een embleem van de puurheid en onschuld van meisjesjaren, en het onbezoedelde hart dat ze nu overgeeft aan de uitverkorene. “

 

De witte jurk sloeg echter aanvankelijk niet aan omdat deze een onbezoedeld hart symboliseerde. Het sloeg aan omdat het op geld leek. Destijds wisselden de meeste vrouwen geloften uit in jurken die ze al bezaten, en er was maar één groep mensen die het zich kon veroorloven om iets wits te bezitten: de vrijetijdsles. Er waren geen stomerijen en wasserettes in de late 19e eeuw, dus er was geld voor nodig om een ​​witte outfit te behouden.

 

De bruiloftsgast moet ook een formele jurk dragen om deel te nemen aan deze bruiloft, dus avondjurken en galajurken zijn ook een goede keuze.

https://www.veaul.com