INSIG
Bedrijven

Hoe werkt de loonadministratie

Wanneer je personeel in dienst hebt moet je dit personeel elke maand op tijd betalen. Ook moet de loonadministratie worden bijgehouden zodat dit uiteindelijk correct terecht komt bij de belastingdienst.

Wanneer je kijkt naar de loonadministratie zie je dat deze bestaat uit verschillende papieren en berekeningen. Denk hierbij aan de jaaropgave, de verschillende loonstroken en de loonstaat. Deze berekeningen zijn nodig zodat de belastingdienst de verschuldigde bedragen kan uitrekenen. Het is nodig als bedrijf om verschillende verklaren af te kunnen leggen zoals de reiskosten vergoedingen van werknemers, loonbelastingverklaringen en andere bewijzen. Alle andere beloningen moeten ook duidelijk zijn zodat alles goed genoteerd kan worden. Al deze informatie, de loonadministratie, moet bewaard worden zodat het altijd als bewijs gebruikt kan worden. Het is de bedoeling dat al deze informatie minimaal 7 jaar bewaard wordt, het kan tot die tijd terug gevraagd worden en moet dan kunnen worden bewezen.

De loonadministratie bestaat uit veel verschillende soorten berekeningen en papieren en kan veel werk zijn. Daarom kan je ervoor kiezen dit werk door iemand andere te laten doen. Dit kan namelijk ook worden gedaan door een HR adviseur. Veel mensen denken dat een HR adviseur dit soort zaken niet kan over nemen in een bedrijf, maar dit is niet het geval. Een HR adviseur beschikt over veel informatie over de mensen die bij een bedrijf werken en kunnen dit dus ook makkelijk voor een bedrijf overnemen. Dit is vooral vaak het geval als een bedrijf te groot aan het worden is en het niet meer te doen is om deze taken zelf op je te nemen. In dit geval worden de taken vaak uithanden gegeven zodat het bedrijf zelf meer tijd heeft voor andere zaken. Ben jij ook opzoek naar iemand die je helpt met deze zaken zodat je zelf meer tijd in andere dingen kunt steken? Neem dan een kijkje op de website van CBBS.

http://www.CBBS.nl