INSIG
Image default
Bedrijven

Nuttige info en advies over lastafels

Zowat elke metaalbewerker heeft een ergonomische lastafel nodig. Bent u op zoek naar een nieuwe tafel? Start dan eerst met het lezen van deze nuttige tips.

Wat is een lastafel?

Een lastafel is een werkbank die gebruikt wordt voor laswerken. Ze wordt ook soms een ‘opspantafel’ genoemd. In sommige bedrijven worden lastafels ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals het assembleren vanonderdelen, het opmeten van materiaal of freeswerken. Ze is dus multi-inzetbaar.

Hoe koopt u het juiste model?

Wanneer u naar een machinehandel stapt, zal u al snel merken dat er tientallen soorten lastafels bestaan, elke met andere technische specificaties. Het is dus niet makkelijk om een keuze te maken. Toch kunt u eenvoudig een model vinden door rekening te houden met drie punten:

1- Bevestigingssysteem

Een van de voornaamste verschillen tussen de verschillende modellen zit in het bevestigingssysteem. Tafels voor lichte constructies hebben gaten van 8 of 12 mm. Voor zwaardere constructiewerkzaamheden heeft u waarschijnlijk een 15 mm systeem nodig. Houd hiermee rekening wanneer u een nieuwe lastafel zoekt. 

2- Formaat

Opspantafels zijn verkrijgbaar in een ruime variatie aan formaten. Denk dus eerst na over de afmetingen van de grootste werkstukken die in uw werkplaats circuleren. Dit bepaalt namelijk hoe groot de lastafel moet zijn. Een te klein model is niet aangenaam om aan te werken. 

3- Hoogte

Er zijn ook in hoogte verstelbare lastafels op de markt. Die zijn vooral nuttig indien er meerdere mensen van verschillende lengtes aan de tafel moeten werken. Deze functie zorgt dus voor meer flexibiliteit.

Accessoires

De juiste lastafel vinden is een ding. Maar om efficient te werken heeft u ook een reeks accessoires nodig om bijvoorbeeld het materiaal te klemmen. Zorg ervoor dat deze accessoires bij het bevestigingssysteem (8/12/15) passen. 

Vraag advies bij twijfel

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Aarzel dan niet om advies te vragen aan een specialist. De verkoper in de machinehandel zal u met plezier begeleiden. Op deze manier behoedt u zichzelf van een dure miskoop.