INSIG
Bedrijven

Hoe werkt een spanningsmeter en waarvoor gebruikt een elektricien deze?

Bij werkzaamheden aan elektra kan je maar niet al te voorzichtig zijn. Zo maakt een elektricien gebruik van allemaal verschillende benodigdheden om veilig te werk te kunnen gaan. Sommige van deze benodigdheden zijn ook belangrijk voor de nieuwe mensen die met elektra aan de slag gaan. Als je niet genoeg kennis over elektra hebt of je mist een aantal belangrijke benodigdheden kunnen er gevaarlijke situaties optreden. Zo kunnen er stroomstoringen ontstaan, kortsluitingen, schade aan elektrische apparaten, brand en meer. Om een veilige werkomgeving te creëren heb je minder last van stress en kan je beter en veiliger te werk gaan.

Een spanningsmeter

De eerste stap van werkzaamheden uitvoeren aan elektra is het uitzetten van de stroom. Nadat je de stroom hebt uitgeschakeld moet je wel controleren of de stroom ook daadwerkelijk uit staat. Door met een spanningsmeter te testen kan je hierachter komen, je kan met een speciaal schroevendraaier dit testen of met een grotere spanningstester. De schroevendraaier stop je in het stopcontact en je vinger leg je op het metalen plekje, als het lichtje in de schroevendraaier gaat branden zit er dus stroom op. Met de grote spanningstester heb je 2 verschillende stokjes, deze stokjes stop je ook in de stopcontacten en bij spannings kan je lezen hoeveel spanning erop staat en als er niks gebeurd kan je veilig te werk gaan. Een elektricien gebruikt deze dus om te kijken of er nog ergens stroom op staat, staat dat niet dan kan hij veilig te werk gaan. Ook kan hij aflezen of bepaalde apparaten wel genoeg stroom krijgen en welke niet, op basis van deze informatie kan hij dan eventueel werkzaamheden of reparaties uitvoeren.

Elektricien

Mocht je niet helemaal zeker zijn van de werkzaamheden waar je aan wilt beginnen kan het nooit kwaad om een elektricien of een vriend met de nodige kennis in te schakelen. Op deze manieren weet je zeker dat je veilig te werk gaat en dat er op lange termijn geen problemen zullen voordoen.