INSIG
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen het rijbewijs C en C1

Als je niet van plan was om in een vrachtauto te gaan rijden dan zal het je ook niet veel zeggen dat je een rijbewijs C moet halen. Als je dus je vrachtauto rijbewijs hebt dan heb je een van deze twee, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide?

 

Het rijbewijs C

Officieel mag je je het rijbewijs C pas halen als je 21 jaar bent. Echter is er een uitzondering gemaakt als er sprake is van Code 95. Dit houdt in dat je beroepsmatig een voertuig wilt gaan besturen. Als dit het geval is mag je al vanaf 18 je rijbewijs C halen.  Voordat je op mag voor je rijbewijs C moet je altijd eerst je rijbewijs B hebben gehaald. Dit wordt ook wel het personenauto rijbewijs genoemd. Je voertuig mag binnen rijbewijs C mag een massa hebben dat hoger is dan 3.500 kg en lager dan 50.000 kg.

 

Het rijbewijs C1

Rijbewijs C1 mag je ten alle rijden behalen als je 18 jaar bent. Echter moet je dan wel ook in bezit zijn van rijbewijs B. Een extraatje aan rijbewijs C1 is dat er een medische keuring aan vast zit. Met het C1 rijbewijs mag je bijvoorbeeld met een camper of brandweerauto rijden. Je voertuig mag dan tussen de 3.500 en 7.500 kg wegen. Het belangrijkste verschillen tussen de twee is dus het gewicht. Als je dus echt vrachtwagenchauffeur wilt worden dan zul je toch echt op moeten voor het rijbewijs C. Wil je alleen in een camper rijden? Dan is het genoeg om alleen voor het rijbewijs C1 op te gaan.

 

https://eurotransportcollege.com/vrachtauto-rijbewijs/