INSIG
Mode en Kleding

De toekomst van duurzame kleding

Fast fashion is een goed voorbeeld van het vermogen van de wereldwijde toeleveringsketen om een breed scala aan producten te produceren om snel op nieuwe trends in te spelen, en modemerken hebben daar aanzienlijk van geprofiteerd.

Maar als reactie op de wereldwijde klimaatdemonstraties eind vorig jaar en de verschuivingen in de houding ten opzichte van duurzaamheid als gevolg van COVID-19, zijn veel modebedrijven hun bedrijfsmodellen aan het aanpassen om tegemoet te komen aan het groeiende bewustzijn van consumenten over de milieueffecten van hun eigen uitgaven.

Grote en kleine modemerken zijn duidelijker over zowel hun steun aan milieudoelstellingen als hun eigen gebruik van meer natuurlijke of gerecyclede materialen. Zelfs Zara, sinds de jaren 80 een belangrijke naam op het gebied van fast fashion, heeft toegezegd tegen 2025 100% duurzame stoffen te gebruiken.

Hoewel duurzaamheidsoverwegingen nog niet de belangrijkste drijfveer zijn voor aankopen in de mode-industrie, kunnen we verwachten dat meer milieuvriendelijke merken en producten marktaandeel zullen winnen, naarmate jongere generaties meer koopkracht krijgen.

Het is duidelijk dat zowel consumenten als merken hun impact op de planeet proberen te verkleinen, en naarmate we een kritieke massa van consumenten met milieuvriendelijke producten naderen, kunnen we verwachten dat duurzaamheidsoverwegingen aan belang zullen winnen.

Succesvolle duurzame producten hoeven er niet anders uit te zien of aan te voelen dan niet-duurzame versies, maar deze producten op milieuvriendelijkere manieren op de markt brengen zal ongetwijfeld een groter aandachtspunt worden voor consumenten.

In de tussentijd kunnen merken een voorsprong nemen door te investeren in milieuvriendelijke infrastructuur, verspilde materialen te upcyclen, duurzamere stoffen te gebruiken, manieren te vinden om te verzenden zonder veel impact, en deze veranderingen beter uit te leggen aan oudere generaties.

Ben jij ook op zoek naar duurzame kleding die langer meegaat en die je niet na een paar keer dragen weg hoeft te gooien? Kijk dan eens bij duurzame kledingmerken zoals ADUH.