Soorten werphengels voor het vissen op snoek

Insig

De (online) hengsport winkel staat vol met prachtige hengels voor het vissen op roofvis, zoals snoek. Het maken van een goede keuze is dan ook extra moeilijk. Vaak zijn de hengels ook gebouwd voor een bepaalde manier van vissen. Hierdoor is de hengel juist heel zacht in de top, of over de hele blank. Of juist geheel tegenover gesteld. Afhankelijk hoe jij graag vist is een bepaalde soort vishengel meer of minder geschikt. In dit artikel enkele hoofdlijnen waar je rekening mee kunt houden.

Streethfishing

Een ontzettende populaire stroming in de hengelsport is streethfishing. Dit houdt simpelweg in dat er binnen in de stad gevist wordt. Bekende vissoorten als grote baars en snoek kunnen dan goed gevangen worden. Hierbij is het wel verstandig rekening te houden met het nodige bodemvuil. De dropshot-techniek is hier heel geschikt voor. Met klein kunstaas wordt deze midden op de vislijn gevist met een stuk lood onderaan. Door het lood over de bodem te laten dansen wordt het kunstaas in beweging gebracht. Een zacht topgedeelte is dan heel prettig. Hierdoor kan je soepel het lood optillen, en licht gespannen laten zakken. Tijdens het zakken is de meest kans op een aanbeet. Deze komt door het zachte topgedeelte snel door in de hengel, zonder dat de vis veel weerstand voelt. Ook werken geheel parabolische hengels dan prima.

Jerkbaits en pluggen

Voor jerkbaits en pluggen is een wat stijvere hengel gewenst. Hiermee kan je goed werpen en actie brengen aan het kunstaas. Een zachte vishengel zal juist dan juist beperkend werken tijdens het werpen en zetten van de haak. Het stijvere gedeelte helpt ook om goed spanning op de vislijn te houden om actie te geven. Hierdoor heb je namelijk veel directer contact met het kunstaas.

Dood-aas vissen

Voor het vissen met dood-aas is een stijve hengel gewenst. Een roofvishengel met een werpgewicht van 100 gram is zeker niet gek. Een beetje goede dobber, lood en aasvis kunnen dit zeker wegen.  Met deze hengel kan je natuurlijk ook zwaarder kunstaas vissen. Altijd handig om mee te nemen in de viskoffer als je even een afwisseling wilt van het staren naar de dobbers.

Vismolen of reel

En natuurlijk is het goed om te kijken of de betreffende hengel geschikt is voor een vismolen of juist een reel. Dit herken je aan de duimsteun die op handvat bij de molenophanging is opgebracht. Vissen met een reelhengel en vismolen is niet goed te doen. Andersom ook niet. De hengel wordt dan verkeerd belast en kan snel beschadigen. 

https://www.sportvisgigant.nl/