INSIG
Image default
Woningen

Laagste hypotheekrente en hoogste startershypotheek

Ben jij starter op de woningmarkt dan is het handig om naar de hoogste startershypotheek te zoeken met de laagste hypotheekrente. Voor een buitenstaander is dit lastig omdat dit bijna dagelijks wijzigt. Sinds juni 2022 bewegen de hypotheekrentes volop. Vanaf januari 2022 is de hypotheekrente fors gestegen.

Omdat er steeds meer huizen te koop staan op Funda en omdat de gemiddelde hypotheekrente langzaam daalt wordt het makkelijker voor starters om een woning te kopen. Hoe lager de hypotheekrente des te meer hypotheek kan je krijgen. Dus de laagste hypotheekrente geeft jou de maximale hypotheek.

Laagste hypotheekrente

Hypotheekrentes vergelijken bij alle geldverstrekkers is de enige wijze waardoor je lage hypotheeklasten hebt. De meeste huizenkopers vanaf 40 jaar kijken uitsluitend bij hun eigen bank. Het zijn de jongeren tot een jaar of 35 die de laagste hypotheekrente zoeken door alle geldverstrekkers met elkaar te vergelijken.

Hoe werkt een startershypotheek

Een startershypotheek wordt altijd volledig annuïtair of lineair afgesloten in 30 jaar. Dat betekent dat je na 30 jaar geen hypotheek meer hebt. Meer keuze heb je niet als starter. Waar je wel keuze in hebt is het zoeken van de goedkoopste hypotheek. Dus de geldverstrekker met de laagste hypotheekrente.

Ga je nu je huidige woning verbouwen dan heb je geen keuze uit een geldverstrekker. Je kan niet bij twee verschillende banken een hypotheek hebben lopen. De verbouwing moet dus met een aanvullende hypotheek worden afgesloten bij de huidige bank. Soms is het voordelig om alles over te sluiten als een andere bank goedkopere rentes heeft.

Is de rentevast periode nog niet verlopen en u wilt oversluiten naar een andere bank omdat u door hypotheekrentes te vergelijken gezien heeft dat deze bank goedkoper is? Kijk goed uit. Oversluiten kan veel geld kosten. De toekomstige lagere hypotheekrentes kunnen wel eens een dure hypotheek worden. Laat dit berekenen.

Startershypotheek

Een startershypotheek is de eerste hypotheek specifiek voor je eerste eigen woning. Een startershypotheek is een hypotheek op je eerste huis waardoor je meer hypotheek kan krijgen. Lexwonen helpt starters in 3 fases. 1. Wij geven starters inzage in de huidige hypotheekrentes . 2. Inzage in woningwaarde die u zelf op kan vragen. 3. Wat u zou moeten bieden op uw eerste huis. Startende huizenkopers hebben de volgende problemen

  • Geen of weinig eigen geld voor de eerste hypotheek i.v.m. bod of de kosten koper
  • Door hoge huizenprijzen meer startershypotheek nodig
  • Hoger of lager bieden op een woning
  • Geen kennis van taxatiewaard

Lees nu hoe starters hun eerste woning kunnen kopen met een startersfinanciering. Altijd eerst hypotheekrentes vergelijken en dan hypotheek berekenen. Het is te hopen dat op Prinsjesdag 2022 een oplossing komt voor de woningmarkt.

Hoe werkt een startershypotheek

De eerste hypotheek voor starters is eigenlijk de moeilijkste hypotheek sinds 2020. Uit onze hypotheek en aankoop ervaringen blijkt dat je alleen succesvol bent met kopen als klanten van het begin tot het einde worden geholpen. De kennis van de woningmarkt is belangrijk als iemand zijn eerste hypotheek regelt. Een startershypotheek werkt alleen als de lening past op het inkomen en als er iets eigen geld aanwezig is.

Gratis inzage in woningwaarde tool voor starters

Onzekerheid in de gehele materie is gewoon funest voor een starter. Makelaars kiezen voor zekerheid. Hoe beter je met je eigen cijfers voor de dag komt des te meer kans je hebt op een deal.  Daarom hebben wij vanaf augustus 2022 onze GRATIS woningwaarde tool geplaatst Hier kan u direct woningwaardes opvragen van uw droomwoning.. Binnen 10 seconden heeft u een document met woningwaardes uit de regio en van uw droomhuis, geheel GRATIS.

Starterslening is geen startershypotheek

Starterslening voor eerste huis is wat anders. Het is een aanvullende lening die bovenop je eerste startershypotheek komt. Startersleningen zijn geen startershypotheken. Een starterslening moet je terugbetalen na een bepaalde periode als je dit afbetalen kan. Een starterslening is een aanvullende lening die je niet kan gebruiken om een hoger bod mee te doen. Je kan het ook niet gebruiken om de kosten koper mee te betalen. Met een startershypotheek kan dit wel mits taxatie hoog genoeg is. Het nadeel van een starterslening is dat verkopende makelaars vaak kiezen voor iemand die zo weinig mogelijk hoeft te lenen.

Hoe meer je leent des te meer kans je op een afwijzing hebt.  Acceptatieproces van een starterslening gebeurd door SVN in Amersfoort. Starterslening is een goed systeem maar als je de laagste rente van een bank uitzoekt dan kan je bijna hetzelfde lenen als een starterslening.  Hier zit geen leeftijd aan gebonden en de startershypotheek kan je net zo hoog afsluiten als je wil. Een starterslening is sinds de woningmarktcrisis eigenlijk niet meer interessant.

Door juiste onderhandelingen en juiste taxatie heb je meer aan een startershypotheek. Stel nu dat u zelf een eigen woning heeft die u wil gaan verkopen? Aan wie zou u de woning verkopen?

  1. aan diegene die extra geld nodig heeft om de hypotheek rond te krijgen?
  2. aan diegene die 1 startershypotheek heeft?

In deze tijd waar huizen vrij snel verkocht worden doet lexwonen de startershypotheek. Taxatie en hypotheek berekenen en het beschikbare eigen geld meetellen in de hypotheek.  Daarna het bod. Huizenprijzen in 2023 zullen verder dalen. Weet dus wat je moet gaan bieden.

Kan ik met een startershypotheek meer lenen?

Omdat lexwonen altijd zoekt naar de bank met de laagste hypotheekrente kan je veel meer hypotheek krijgen. Hier een voorbeeld van bestaande klant uit juli 2022. Rob en Tom uit Jury wilden in Veenendaal een huis kopen. Inkomen van hun bedroeg € 35.000,- en € 30.000,-.  Bij een grote geldverstrekker konden ze € 292.200 lenen bij 3,9% hypotheekrente. Bij een andere bank bedroeg de hypotheekrente op dat moment 3,20% waardoor zij € 18.000,- meer aan startershypotheek konden krijgen.

Door overleg met de makelaar en door ons biedcertificaat wilde de verkopende partij graag aan ons verkopen.  Het was voor de verkopende partij namelijk helemaal duidelijk hoe wij de boel gingen financieren. Wij hebben € 7.000,- minder geboden en € 18.000,- meer hypotheek gekregen van de bank. Op deze wijze helpen wij starters aan meer hypotheek en een goed onderbouwd bod. Zo maar wat roepen met een vermelding van onder voorbehoud van financiering is kansloos. In 2015 kon je op deze wijze nog een huis kopen. Op dit moment heb je alleen kans als jij je startershypotheek goed onderbouwt.

De kosten koper wilden wij meefinancieren maar dat wilde de makelaar niet in de koopakte hebben staan. Dus meer hypotheek vragen dan het bod wilde de makelaar niet. Lexwonen heeft eerst de hypotheek aangevraagd zoals vermeld in de koopakte. Stel nu dat er een afwijzing was gekomen dan hadden we in ieder geval een juiste afwijzing welke je moet overleggen. Na goedkeuring hebben we de hypotheek laten verhogen. Dat was geen enkel probleem. Je ziet dat elke startershypotheek anders is. Vraag ons hier om. Wij rekenen geen kosten als de hypotheek niet door gaat. Lexwonen is vrij zeker van de zaak.

Welke kennis is belangrijk als je je eerste eigen huis wil kopen?

  1. Kennis van woningwaarde in het hele land
  2. Hoe ziet de koopakte er uit
  3. Hoeveel hoger of lager bieden dan de vraagprijs
  4. Taxatiewaarde (marktwaarde) om te kopen zonder eigen geld

Je eerste eigen woning kan ook nieuwbouw zijn

Een startershypotheek hoeft niet altijd voor een bestaande woning te zijn. Onlangs hebben wij een startershypotheek gesloten voor een nieuwbouwhuis in Rhenen. De hypotheek bedroeg € 895.000,-.  Het betrof een kavel en een nieuwbouwhuis in Rhenen.