INSIG
Image default
Woningen

7 Tips om te besparen op een verbouwing

Verbouwingen en renovaties zijn duur. Maar gelukkig zijn er manieren om geld te besparen tijdens dit proces. Hier zijn zeven suggesties:

1. Maak een budgetplan

Voordat je begint met de renovatie of verbouwing, is het verstandig om een budgetplan te maken. Maak een lijst van de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd (vloeren vervangen, zolder isoleren, dakraam plaatsen, verwarming vernieuwen…) en schat de kosten voor elk item. Zo kan je beter bepalen hoeveel geld je moet uitgeven en waar je op kan besparen.

2. Prioriteer de werkzaamheden

Beoordeel de werkzaamheden op prioriteit en bespreek dit met je aannemer. Als sommige werkzaamheden niet meteen noodzakelijk zijn, kan je deze op een later moment uitvoeren. Dit kan de totale kosten van de verbouwing of renovatie verminderen. De overige verbouwingen doe je dan enkele jaren later, wanneer je weer wat hebt kunnen sparen. 

3. Vergelijk de prijzen

Vergelijk de prijzen van verschillende aannemers en materialen. Vraag meerdere offertes aan en probeer om te onderhandelen over de prijs. Door verschillende prijzen te vergelijken, kan je geld besparen zonder dat de kwaliteit van het werk eronder lijdt.

4. Hergebruik materialen

Overweeg om materialen te hergebruiken in plaats van nieuwe te kopen. Materialen zoals hout, baksteen en glas kunnen worden hergebruikt en kunnen geld besparen op materialen die anders weggegooid zouden worden. Dat geldt ook voor de inrichting. Zaken zoals binnendeuren, radiatoren, trapleuningen… vind je op tweedehandssites tegen interessante prijzen. 

5. Doe het zelf

Overweeg om bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren. Als je handig bent, kan je bijvoorbeeld zelf de bestaande vloerbekleding uitbreken. Al wat je hiervoor nodig hebt is een bouwcontainer, een breekhamer en een kruiwagen. Ook andere klussen, zoals schilderen, doe je makkelijk zelf. Dit kan geld besparen op arbeidskosten.

6. Plan de verbouwing zorgvuldig

Een zorgvuldige planning kan ook geld besparen. Zorg ervoor dat het project goed wordt voorbereid om onnodige kosten te voorkomen. Als je onverwachte problemen tegenkomt, kan dit tot extra kosten leiden.

7. Vermijd last minute veranderingen

Probeer veranderingen in het ontwerp tijdens de verbouwing te vermijden. Veranderingen leiden tot vertragingen, wat dan weer extra kosten met zich meebrengt. Een goede voorbereiding is dus cruciaal om goedkoop te renoveren.