INSIG
Image default
Energie

Werkzaamheden van een elektromonteur

De elektromonteur is een van de belangrijkste beroepen die er zijn. Eigenlijk zijn er geen locaties gebouwd waar geen elektromonteur aan te pas is gekomen. De werkzaamheden zijn misschien uiteenlopender dan je zou verwachten. Hieronder staat een kort overzichtje van de werkzaamheden van de gemiddelde elektromonteur. Ook kun je lezen wat je op de opleiding tot elektromonteur leert.

Wat doet een elektromonteur?

De elektromonteur houdt zich bezig met, je raadt het al, elektrotechniek. Deze monteur doet alles bij en rond de meterkast. De elektromonteur installeert deze en trekt de bekabeling. Ook kijkt de elektromonteur of de meterkast nog voldoet aan de gestelde eisen en of er een nieuwe meterkast moet komen als er een kantoor aan huis wordt gebouwd bijvoorbeeld.

Bij storingen met je elektriciteitsnet kan je ook terecht bij elektromonteur, die ook wel elektricien wordt genoemd. Deze diagnosticeert waar de problemen vandaan komen en meestal kan de elektricien deze problemen ook verhelpen. Als je vragen hebt over de belasting van je elektriciteitsnet of vragen over de veiligheid van je elektriciteitsnet dan kan je ook gewoon terecht bij je elektromonteur.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding tot elektromonteur is meestal een MBO opleiding op niveau 2 of 3. Deze opleiding is praktisch ingesteld en je leert het vak vanuit de praktijk. Je zult dus veel bezig zijn met het oplossen van problemen terwijl je het probleem gewoon voor je hebt liggen. De opleiding is door het hele land te volgen op verschillende scholen.

Op de opleiding ben je bezig met hoe elektrische installaties werken en waar problemen in deze installaties vandaan kunnen komen en hoe deze opgelost kunnen worden. Ook leer je hoe de installaties geïnstalleerd worden en hoe deze onderhouden of gerepareerd worden. Daarbij zit er ook een stukje klantenomgang in, je leert over contact met je klant en hoe je de klant het beste kunt informeren over jouw werkzaamheden.

Als je het examen gehaald hebt en je diploma binnen hebt gehaald kan je aan de slag als elektromonteur!