INSIG
Image default
Bedrijven

Wat is een Pcn?

Pcn staat voor poison center notificatie en betekent een notificatie aan het poison center. Dit geeft specifiek aan wat voor soort product het is en of het verder giftige stoffen nog bevat. Het is namelijk zo dat in Nederland en verder ook door heel Europa er automatisch in veiligheid melding moet staan op verschillende producten die misschien giftig kunnen zijn. Dit wordt expres gedaan door heel Europa om als de producten het buitenland in gaan, het ook duidelijk is per direct voor iemand die niet de Nederlandse taal spreekt. of het product daarentegen giftig kan zijn.

Pcn code en UFI code.

In de technische en medische gas wereld is dit een welbekend iets. Toch zul je vaker zien als je bijvoorbeeld in een bouwmarkt kijkt en je een blikje verf wilt kopen om bijvoorbeeld je kozijnen te verven, deze melding kunnen zien. Dit wordt juist aangegeven aan verschillende producten die eventueel brandbaar, ontvlambaar of giftig kunnen zijn. Gevaarlijke mengsels zullen dan ook vanaf 2021 ook voorzien moeten zijn van een UFI code. Een PCN en UFI code geven daarbij aan wat het product is en hoe ermee dient omgegaan te worden.

Wat betekent dit voor jou?

Als jezelf werkzaam bent In de branche waarbij giftige stoffen natuurlijk van pas kunnen komen, dan is het uiteraard belangrijk dat je erop let dat de producten waar je mee werkt ook echt voorzien zijn van beide codes. Mocht jij zelf niet werkzaam zijn in deze sector dan zullen we over het algemeen niet vaak zulke meldingen tegenkomen. Het enige waar je dan waarschijnlijk mee te maken krijgt zijn de meldingen die staan op de verf of deodorant flessen bijvoorbeeld. Denk er wel altijd bij dat er altijd zo veilig mogelijk dient worden om te gaan met zulke producten. Je wilt natuurlijk uiteraard niemand vergiftigen!

https://www.devibfabriek.nl/poison-center-notification/