INSIG
Image default
Bedrijven

Hoe kan je snel van je stroomstoring afkomen?

Geen koffie of thee, geen wasjes draaien, eigenlijk kan je vrij weinig als je je midden in een stroomstoring bevindt. Als elektriciens erg druk hebben dan kan het soms best lang duren voordat je de juiste hulp krijgt maar gelukkig is daar een passende oplossing voor, zelf je stroomstoring oplossen. Zelf je stroomstoring oplossen is niet erg moeilijk en met een duidelijk stappenplan kan je er met een uurtje al vanaf zijn. 

Hoe kan een stroomstoring ontstaan?

Een veel voorkomende reden waarom een stroomstoring kan ontstaan is door schade, ouderdom of slijtage. Het spreekt allemaal voor zich en en als je een stroomstoring wilt voorkomen dan moet je rekening houden met al deze redenen, goed onderhoud aan je elektra dus. Ook overbelasting is een veelvoorkomende reden waarom een stroomstoring ontstaat. Overbelasting treedt op als de groepenkast te veel stroom moet leveren aan apparaten, een groepenkast kan maar een maximale hoeveelheid stroom leveren aan een groep, en als dit teveel is dan valt hij uit. Dit zijn ook allebei voorbeelden van stroomstoringen die je zelf zou kunnen oplossen.

Gebruik deze handleiding als je een stroomstoring wilt oplossen

Een stroomstoring oplossen begint natuurlijk bij de stroomstoring zelf, hierna moet je gelijk naar de meterkast om de hoofdschakelaar om te zetten als dit nog niet automatisch is gedaan. De volgende stap is om alle apparaten die aangesloten zijn op stopcontacten uit de stopcontacten te halen. Deze apparaten moet je controleren op schade, omdat dit een probleem is wat je zelf kan oplossen, bij schade hoef je dit apparaat niet meer aan te sluiten maar de rest wel natuurlijk. Bij schade of geen schade, alle andere apparaten kan je weer aansluiten op de stopcontacten. Doe dit wel nadat je de stroom weer hebt aangezet. Als de stroom op een gegeven moment weer uitvalt dan kan het als laatst aangesloten apparaat ook schade hebben, controleer dit, bij geen schade moet je deze later opnieuw aansluiten. Als bij het volgende apparaat weer de stroom uitvalt dan is de oorzaak overbelasting, als hij op een later moment weer uitvalt dan is het ook waarschijnlijk overbelasting.