INSIG
Image default
Industrie

Wat zijn ATEX richtlijnen?

Wat zijn ATEX richtlijnen?

De Europese Unie heeft ATEX-richtlijnen uitgevaardigd, die werkgevers in de EU verplichten te zorgen voor veilige werkomstandigheden in een explosieve atmosfeer. ATEX verwijst naar de Franse woorden voor atmosferische explosieven en omvat twee richtlijnen: ATEX 114 en ATEX 153. Explosieve atmosferen worden vaak EX-omgevingen genoemd. In Nederland zijn de ATEX-richtlijnen opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet en de Warenwet.

Wat is ATEX 153?

De Europese ATEX-richtlijn 153 definieert hoe eigenaren, als eigenaren van explosiegevaarlijke werkplekken, voldoen aan de veiligheidseisen voor het ontwerpgebied van de werkplek. Daarnaast staat in deze handleiding dat medewerkers gecertificeerd moeten zijn om in een EX-omgeving te werken.

ATEX werkplaatsinstructie: Indeling en onderhoud
Indien er sprake is van een EX-omgeving is de werkgever wettelijk verplicht om:

  • Laat zien waar de explosieve atmosferen zijn
  • Verdeel de gevarenzone in zones
  • Leg uit welke stoffen er in de buurt zijn
  • Om u te laten zien hoeveel explosieven er zijn
  • Gevaarlijke gebieden moeten regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden
  • ATEX-gids voor opleiding van medewerkers

Volgens de ATEX 153 richtlijn is een goede opleiding van (hun) medewerkers vereist voor het werken in een EX-omgeving.

Wat is ATEX 114?

De ATEX-richtlijn 114 definieert de normen waaraan apparatuur die wordt gebruikt in potentieel explosieve atmosferen moet voldoen om geen brandgevaar te vormen. Als het apparaat is goedgekeurd door Elements Materias Technology Ltd, kan het alleen in een EX-omgeving worden gebruikt. Elements Materias Technology Ltd is een partij die externe certificering voor ATEX uitvoert.

Zijn er naast ATEX nog andere normen?

Ja, die zijn er. Terwijl de ATEX-richtlijn van toepassing is op Europese omgevingen en faciliteiten, gelden andere richtlijnen voor andere landen. Een snelle blik hierop vindt u op de pagina van radiobesturingen voor ex-omgevingen.

ATEX-certificering

ATEX-certificeringen worden gebruikt om te verifiëren dat werkplekken de ATEX-richtlijnen volgen. Dit vermindert het risico op gas- en stofexplosies en zorgt voor veilige werkplekken. Met Hetronic radiografische zenders draagt ​​u bij aan een veilige werkplek in een ATEX-omgeving.

Bent u op zoek naar een radiografisch besturingssysteem voor de ATEX-omgeving?

Hetronic is al vele jaren een toonaangevende leverancier van professionele industrial remote control in onstabiele omgevingen. Onze industriële afstandsbedieningen voldoen aan de ATEX 114 richtlijnen en kunnen gebruikt worden voor de volgende toepassingen: Gas Zone 1 en Zone 2 IIA, IIB en IIC (2014/34/EU)

https://www.hetronic.nl/