INSIG
Image default
Aanbiedingen

Twee hele belangrijke duurzaamheidsprocessen om als ondernemer rekening mee te houden

Duurzaamheid is een thema waar je vandaag de dag steeds meer en ook vaker over hoort. En dat is ook helemaal niet zo gek want het gaat niet bepaald goed met de aarde. Klimaatverandering en de plastic soep in zee zijn twee termen die je wellicht al wel vaker voorbij hebt horen komen. Duurzaamheid is iets wat ons allemaal aangaat, van jong tot oud. Want we willen natuurlijk wel een fijne plek om te leven achterlaten aan de volgende generaties. Hieronder willen we dan ook graag twee duurzaamheidsprocessen uitlichten waar jij als ondernemer rekening mee kunt houden. 

 

Recycling en circulaire economie

 

Recycling is een thema dat al enkele tientallen jaren speelt. Bij recycling probeer je het afval zo goed mogelijk te scheiden zodat de materialen waaruit het afval bestaat opnieuw gebruikt kunnen worden. Als ondernemer kun je dit stimuleren door recyclebakken neer te zetten waarin werknemers hun afval kunnen scheiden in papier, plastic en GFT. Bij een circulaire economie gaat het allemaal nog een stapje verder. Een circulaire economie wordt ook wel kringloopeconomie genoemd. Hierbij wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van hernieuwbare grondstoffen die nadat een product is afgedankt volledig opnieuw ingezet kunnen worden in het systeem.

 

Warmtetransitie

 

Warmtetransitie heeft te maken met de manier waarop we onze huizen en bedrijfspanden verwarmen. In de meeste gevallen wordt hiervoor nog steeds aardgas verbrandt. Bij de verbranding van aardgas komen echter broeikasgassen in de vorm van CO2 vrij die de aarde doen laten opwarmen. Hierdoor smelten de ijskappen, stijgt de zeespiegel en wordt het leven op aarde behoorlijk bedreigd. Bij de warmtetransitie probeert men echter te kijken naar meer duurzame alternatieven die niet zo’n grote impact hebben op het klimaat. Warmtetransitie slaat dan ook op de transitie, de overgang, van milieuvervuilende bronnen zoals aardgas naar meer duurzame bronnen bijvoorbeeld in de vorm van waterstof. 

 

Hoewel er al duizenden professionals zich over dit probleem en vraagstuk buigen, zijn ze bij het NIWT, Instituut voor Warmtetransitie, nog steeds op zoek naar mensen die bij hen een opleiding of cursus willen volgen om er samen voor te zorgen dat Nederland in de nabije toekomst al van het aardgas af kan. Neem eens een kijkje op de website en ontdek zelf welke opleidingsmogelijkheden er zijn. Want de warmtetransitie doe je niet alleen maar samen.

 

https://niwt.nl/