INSIG
Image default
Kunst en Kitsch

Begraven worden in een levende doodskist

Delftse studenten zochten naar een meer efficiënte ‘compostering’ voor het begraven lichaam”. Begraven blijkt  vervuilend en milieubelastend door (vreemde) stoffen in ons lichaam die na het overlijden in de grond terecht komen. Ze ontwikkelden een “levende” grafkist die dit probleem oplost.  Met de startup “Loop” willen zij een verandering in het begraven teweeg brengen. Zij ontwikkelden een doodskist die het lichaam verteert en giftige stoffen omzet in gezonde voedingsstoffen voor de bodem. Een verandering die overigens past in een trend die al langer gaande is op het gebied rondom de dood; van uitvaarten tot aan grafmonumenten en grafkunst – alles wordt persoonlijker, bewuster en meer maatwerk.

 

Na de Dood met de Natuur één worden

De missie van Loop is om mensen na hun overlijden één te laten worden met de natuur. Living Cocoon is de eerste levende grafkist die opgebouwd is uit natuurlijke levende materialen waaronder het belangrijke mycelium. Mycelium, een schimmel, groeit meestal onder de grond in en tussen de  wortels van planten en paddenstoelen.

Uit de biologie weten we dat schimmels essentieel zijn voor de natuur. Ze zetten dode materialen om tot bruikbare stoffen voor de natuur en plantengroei. Je kunt ze gerust de recyclers van de natuur noemen. Mycelium is eigenlijk een groot netwerk van schimmeldraden in de bodem dat dood materiaal (dierlijk en plantaardig) omzet tot nieuwe bruikbare voeding voor het plantenrijk.

Het gaat zover dat mycelium zelfs giftige stoffen als olie, plastics en zware metalen weet te transformeren tot gezonde stoffen.

Van Dood tot Nieuw leven

Door de unieke eigenschappen van Mycelium lost een doodskist van dit materiaal in de grond in zo’n dertig dagen op. Normaal duurt het een jaar of tien eer een begraven lichaam verteert is. Met de Living Cocoon duurt dit twee tot drie jaar. Door mycelium zal het lichaam sneller composteren en zullen schadelijke stoffen van en in ons lichaam geneutraliseerd worden. In plaats dat het begraven lichaam de aarde belast en vervuilt wordt het een verrijking voor de aarde en voeding voor nieuw leven.

Bijzondere uitvaarten en persoonlijke grafmonumenten

De afgelopen decennia ontstond er al divers aanbod van doodskisten. Naast de standaard houten kist in verschillende prijsklassen kwamen er ook lijkwades van vilt, manden van wilgentenen en zelfs kartonnen grafkisten.

  Er is nog wel behoefte aan nóg meer keuze? Volgens Cissy van Winden directrice bij uitvaartverzorging MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is de Living Cocoon een welkome aanwinst in het assortiment. Voor mensen die betrokken zijn bij het milieu is het zelfs een uitkomst als begraven het milieu minder of zelfs niet belast. Van Winden ziet alles rondom de dood en uitvaarten persoonlijker worden. Nabestaanden willen zelf actief betrokken worden bij de uitvaart van hun dierbare.

Ook bij de keuze voor een grafsteen kiezen nabestaanden steeds vaker voor een speciaal voor hen ontworpen gedenkteken.

Persoonlijk gedenkteken,  grafmonument of grafkunst.

Grafzerken en grafstenen zijn in meerderheid nog steeds standaard en van steen gemaakt. Maar de trend is meer persoonlijk, uniek en zelfs artistiek. Grafkunst is onder een select publiek populair. In het geval van Grafkunst wordt een uniek grafmonument of gedenkteken voor de nabestaanden op maat gemaakt.

Moderne grafmonumenten met veel kleur zie je vooral op een kinder- of babygraf.  Grafkunst maakt een graf tot een persoonlijke gedenkplek met een kunstzinnige uitstraling meestal door een 

 

Begraven worden in een natuurlijke doodskist

Behalve de bekende houten doodskist zijn er tal van alternatieven. Een lijkwade van stof is minder benauwend dan een kist, datzelfde geldt voor een mand van gevlochten wilgen tenen. Ook kisten van Nederlands hout zijn populair omdat ze het milieu minder belasten.

De levende doodskist Living Cocoon voegt iets toe aan het assortiment van grafkisten. De toegevoegde waarde ligt vooral in het milieuaspect. Daarnaast is het ook een heel mooie kist! Maar smaken verschillen natuurlijk. et de keuze voor deze kist voegt u daadwerkelijk iets toe aan de natuur.

Deze unieke kist is inmiddels diverse keren gebruikt en de reacties zijn positief. De kist is inmiddels via uw uitvaartverzorger verkrijgbaar. Kijk op https://www.loop-of-life.com voor meer info en de bestelmogelijkheden.

Jeroen Stok grafkunstenaar

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/