INSIG
Industrie

Hoe werkt het kunststof spuitgieten?

Kunststof spuitgieten is een gespecialiseerde techniek om kunststof elementen vorm te geven. Het is een vrij complexe, maar inmiddels ook geautomatiseerde techniek. De techniek kent grote voordelen voor met name de volumineuze afnemers; hoe meer producten u met het spuitgieten wilt afnemen, des te voordeliger u uit bent. Het is daarom vanzelfsprekend dat veel ondernemers hiervoor kiezen, maar hoe werkt de techniek precies en hoe komt het dat de vorm zo nauwkeurig kan worden geproduceerd, terwijl het productieproces vrijwel volledig geautomatiseerd is?

De techniek achter kunststof spuitgieten

Spuitgieten lijkt op papier vrij complex, maar in de praktijk is de techniek zeer betrouwbaar. Binnen deze techniek werkt men graag met kunststof thermoplasten. Onder invloed van hoge temperaturen wordt de thermoplast plastisch, ofwel kneedbaar en klaar om gevormd te worden. Hierna wordt het geheel in de matrijs gebracht. Deze heeft al de vorm die u zelf wenst van het eindproduct. In de matrijs zet het geheel uit naar alle kanten binnen de vorm, waarna deze stolt. Het resultaat is een product dat exact voldoet. In principe is na dit proces het product al klaar, maar u kunt er als toegevoegde waarde voor kiezen deze nat te lakken of te bedrukken/printen. Bij Naber Plastics is men zeer bekend met deze geavanceerde productiemethode.

Belangrijke voordelen van spuitgieten

Kunststof spuitgieten is voor veel bedrijven een uitkomst. De productie op zichzelf is geen mensenwerk, maar het vormgeven natuurlijk wel. Wilt u absolute zekerheid dat er tijdens de productie niks misgaat, dan is het mogelijk om een robot het proces te laten volgen. Kleine afwijkingen of beschadigingen worden zo tijdig rechtgezet. Kunststof spuitgieten geeft eveneens veel vrijheid in het productontwerp. Aangezien het plastische materiaal in de vorm van de matrijs uitzet, heeft u de zekerheid van een adequate realisatie van uw concept. Daarbij is deze techniek, met name bij een hoge afname, voor u erg voordelig.

https://naberplastics.com/