INSIG
Rechten

Voedselveiligheid

Voor iedereen is voedselveiligheid belangrijk. We hebben met Covid-19 – helaas – goed kunnen ondervinden wat het met de maatschappij en zelfs de wereld kan doen als voedsel niet goed en veilig bereid wordt. In Nederland gelden dan ook niet voor niks zeer streenge regels zodat onveilig voedsel niet op de markt kan komen.

 

Voedselveiligheid voor bedrijven

Is uw bedrijf werkzaam in de voedselindustrie? Dan draagt u dus een grote verantwoordelijkheid met u mee. Het is aan u om ervoor te zorgen dat u veilig voedsel aanbiedt. Iedereen moet er veilig van kunnen eten zonder ziek te worden. Covid-19 is natuurlijk wel een extreem voorbeeld. Maar ziek worden van verkeerd voedsel kan zich ook kop andere – langdurige – manieren uiten.

 

Daarom volgen we hier in Nederland de Europese regels voor voedselveiligheid. En om te kijken of bedrijven zich ook echt aan die regels houden, is er de NVWA. NVWA staat voor Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

 

Regels en wetgeving voor levensmiddelen

 

  • De productie van levensmiddelen
  • Het hanteren of bewerken van levensmiddelen
  • Het verpakken van levensmiddelen
  • De opslag van levensmiddelen
  • Het vervoer of transport van levensmiddelen
  • De handel in levensmiddelen
  • Controle op regelgeving

 

Voedselfraude

We zijn allemaal mensen. En net zoals niet alle mensen zich aan de verkeersregels houdt, zo zijn er ook bedrijven die de afgelopen jaren voedselfraudes hebben gepleegd. Deze bedrijven worden uiteraard heel streng aangepakt omdat het levensgevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. En daarbij is het sowieso niet eerlijk tegenover de consument. Die wil wel weten wat hij of zij koopt.

 

Compliant voedselveiligheid wetgeving 2020

Om de wetten en regels na te leven met betrekking tot voedselveiligheid is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van al die regels. Er zijn diverse online tools op de markt die u helpt om compliant te zijn met de wetgeving voedselveiligheid. Een voorbeeld daarvan is Pharius, welke u 30 dagen gratis kunt uitproberen.

https://rdmg.nl/voedselveiligheid/