INSIG
Image default
Woning en Tuin

Match je meubelbeslag met jouw interieur

Iedereen heeft meubelbeslag in huis, waarbij de een zich er meer bewust van is dan de ander. Of je nu je hele huis gaat renoveren of verbouwen of dat je kleine aanpassingen wil doen, kijk eens naar het beslag op je meubelen. Met deze kleine afwerking kan je jouw huis tot in detail stijlen en lijkt het alsof een professional ermee bezig is geweest. 

Wat is meubelbeslag?

Eigenlijk wordt meubelbeslag alles verstaan dat gebruikt wordt om meubels aan te kleden, zoals knoppen, grepen, handvaten, scharnieren en sloten. Als je zo in je eigen huis om je heen kijkt zal je zien dat je er meer van in huis hebt dan je in eerste instantie dacht. Als je kijkt naar het beslag op meubelen dan zal je zien dat naarmate het product ouder wordt deze slijten als ze veel gebruikt worden. Het ene beslag zal sneller slijten dan het anderen, vaak vanwege intensief gebruik. Maar het is toch zonde om je meubels weg te doen omdat de scharnieren niet meer goed functioneren of de handgrepen niet (meer) in het interieur passen? Match daarom jouw beslag van de meubelen met jouw interieur en vervang ze, geef desnoods de kast een nieuwe kleur en geniet van een totaal nieuw interieur in een handomdraai. Zo is de laatste jaren het opknappen van vintage meubelen erg in trek. 

Welk type meubelbeslag kies je bij welk interieur? 

Eigenlijk is de rode draad je interieur en de stijl die je gekozen hebt. Heb je een woning die modern is ingericht? Kies dan ook voor meubelbeslag dat een moderne uitstraling heeft met strakke rechte lijnen. Kijk ook absoluut bij de zwarte deurklink bijvoorbeeld. Al hebben de meeste mensen er een haat- liefdeverhouding mee het kan een prachtige afwerking zijn van jouw moderne interieur. Ook als je veel lichte kleuren of wit gebruikt, met twee zwarte meubelen en zwart deurbeslag kun je een moderne maar hele luxe moderne uitstraling creëren. 

Mocht je meer een authentiek interieur willen dan kun je bijvoorbeeld een deurklink jaren 30 gebruiken. Deze zijn in vele modellen en vormen te krijgen, waarbij je kan kiezen of je alleen RVS wil of een houten middengedeelte. Afhankelijk van de afwerking van het hout in combinatie met de rest van je interieur, kun je zo een geweldige styling maken van je interieur. Als je dan ook ander meubelbeslag mee neemt, denk aan de deurscharnieren maar ook die ene white wash kast waarbij je de handgrepen bijvoorbeeld ook afmaakt met white wash of juist een houtkleur oogt de kamer al heel anders. Heb je meer een authentiek interieur op basis van barok dan zijn er ook speciale scharnieren die eruit zien alsof het uit de 16e eeuw komt en je terug wordt gebracht richting de Middeleeuwen. Je kunt dus alle kanten op, maar zorg wel dat het meubel- en deurbeslag past binnen de stijl van jouw interieur en ga geen moderne scharnieren combineren met een barok scharnier dat geeft toch echt een onnodige mismatch.