INSIG
Image default
Bedrijven

Je voedsel veilig vervoeren met koelelementen

Een kledingstuk verzenden, een pakketje met een nieuwe laptop ontvangen, een boek versturen; het kan allemaal vrij probleemloos. Deze pakketjes komen in de meeste gevallen heelhuids aan op hun bestemming en je zult geen moeilijkheden ervaren met het verzenden of vervoeren hiervan. Dit staat vrij haaks op het vervoeren van voedsel. Het vervoeren van voedsel is een heus vak apart. Niet om de uitdrukking er maar even tussendoor te gooien, maar echt. Voedseltransport is een specifiek type transport en dit komt door de moeilijkheden die het met zich meebrengt. Waarom? Omdat voedsel goed en veilig moet worden verzonden. Maar hoe doe je dat dan? Nou, bijvoorbeeld met koelelementen. Hoe je dit doet, wanneer je dit doet en nog veel meer lees je in deze blog. 

Wat zijn koelelementen?

Koelelementen ken je vast wel. Het is bijvoorbeeld dat ene plastic blok dat je in de vriezer legt om vervolgens in je koelbox te stoppen en deze dan mee te nemen voor je picknick op het strand in hartje zomer. Met koelelementen voor gekoeld transport moet je je eigenlijk hetzelfde inbeelden, niets meer en niets minder. Toch is het doel ervan namelijk heel anders, en zijn ze net even iets krachtiger. In je koelbox dienen ze op je chocolade niet te laten smelten of om je drinken koud te houden, maar in de oplegger van een vrachtwagen is dit nét even anders. De koelelementen liggen er hier namelijk uitsluitend om je voedsel goed te houden tijdens en na het transport. Het kan behoorlijk warm worden in een oplegger en dan zul je dus je producten gedag moeten zeggen na afloop. Hier kun je vergif op innemen, tenzij je gebruikmaakt van gekoeld transport. 

Wat is gekoeld transport?

Goed, je kunt nu wat dieper ingaan om het vervoeren van producten. Dit vervoeren van producten op een gekoelde of geconditioneerde manier is erg lastig. Er komt veel bij kijken. Bijvoorbeeld de isolatie van de oplegger. Er moet geen warme lucht naar binnen komen en de koude lucht moet zoveel mogelijk binnen blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan, want soms rijden vrachtwagen door een vlakte met 40ºC. Dit isoleren moet dus heel goed gebeuren, bijvoorbeeld met het afsluiten en afdichten van de oplegger met isolerende materialen. Daarnaast kan het zijn dat er een koeleenheid aanwezig is. Deze bevindt zich vaak net achter de bestuurderscabine, maar de vrachtwagen moet hier dus wel mee uitgerust zijn. Tevens zullen er bijvoorbeeld koelelementen aanwezig zijn. Dit is niet altijd het geval, maar deze methode werkt wel uitstekend voor het koel houden van je producten zodat zij in een verantwoorde staat aankomen op hun bestemming. 

Type producten

De producten die je middels de koelelementen koel dient te houden, kunnen sterk variëren. Zo zal het vaak om voedsel gaan, maar ook apparatuur moet soms koel gehouden worden. Daarnaast is het niet altijd vers voedsel. Ook chocolade wordt vaak gekoeld vervoerd, omdat chocolade gesmolten natuurlijk niets meer waard is. Ook hier wordt gekoeld vervoer dus breed ingezet en bieden gelpacks soms al voldoende koeling.