INSIG
Image default
Woning en Tuin

Hoe de boot bestuurt wordt

 

Een helmstok is een hefboom die aan het roer is bevestigd en wordt gebruikt om je boot te draaien. Ze worden gebruikt op jachten en zeilboten en een helmstok met roer combinatie is de eenvoudigste manier om een ​​boot te sturen.

Of de stuurinrichting kan juist zeer complex zijn, met meerdere roeren en stuurinrichting onderdelen die moeten worden afgestemd om op de juiste manier te werken. Deze meer ingewikkelde stuurinrichtingen kan een helmstok zijn die aan het wiel bevestigd is. Zelfs met meerdere roeren, gebruiken sommige boten frezen en anderen weer niet.

Gebruik van een dissel bij gebruik van het stuur is even wennen. Het stuurwiel is gedraaid in de richting waarin je wil gaan. Echter, je duwt een helmstok naar het tegenovergestelde van de richting waarin je wil gaan.

Of het nu gaat om varen met een grote of kleine boot, jouw boot zal een roer hebben. Het verschil tussen de twee is de manier waarop dat roer werkt. De eerste zal een helmstok gebruiken. De laatste, echter, zal waarschijnlijk gebruik maken van een zeer groot wiel om de koers uit te zetten.

Wat is het verschil tussen een roer en een helmstok?

Het roer van een schip steekt in het water waar het hangt of het kan onder een boot geplaatst worden. Anderzijds, de dissel beweegt de ene hefboom van links naar rechts, waardoor het roer bochten kan maken.

Een roer is een blad in verticale positie. Roeren kunnen worden vervaardigd uit hout, glasvezel, aluminium of carbon fiber. Als water over het roer loopt, bepaalt zijn positie het verloop van de boot. De helmstok is een hendel die je gebruikt om het roer wenden of om een boot te sturen.

Op veel jacht en zeilboten, bevindt het roer zich uit het zicht onder de romp. Voor dit type ontwerp is de helmstok gemonteerd op een paal. Het wordt aan het roer verbonden en het is onder de boot gemonteerd.

Bij besturing met een helmstok, wordt het tegengesteld verplaatst aan de richting waarin je wil gaan. Het duurt niet lang om te gewend te raken aan het gebruik van een helmstok.

Waar zit een helmstok op een boot?

Het kan aan de achterkant van de boot zitten of kan voor de boot worden gemonteerd. Waar het zich bevindt, de lengte en hulpstukken verschillen van schip tot schip.

Wat hetzelfde blijft is dat de helmstok die je gebruikt om de boot te sturen. Frezen worden vaak gezien op boten van minder dan 30 voet in lengte en voornamelijk op zeilboten. Maar zelfs sommige motorboten maken gebruik van een helmstok voor het sturen en ze worden nog steeds gebruikt op veel vissersboten en pleziervaartuigen.

Een helmstok wordt verkozen boven een wiel voor het besturen van een boot, want het is eenvoudiger en gemakkelijker te repareren als het breekt. Daarnaast voegen de componenten van een stuursysteem gewicht toe aan een boot en dit kan ingewikkeld zijn.

Als je een boot gaat huren in Friesland dan kunnen ze je haarfijn uitleggen hoe de boten werken. Ook als je geen enkele ervaring hebt, dan nog kun je, zelfs zonder vaarbewijs, een jacht huren.