INSIG
Image default
Onderwijs

Het is zover; de studiekeuze. Wat zijn de meest gekozen studies?

Het is een belangrijk moment in iemands leven; de studiekeuze. Er komt veel bij kijken; open dagen bezoeken, toekomstplannen, oriënteren op welke studie het beste bij je past, hulp bij studiekeuze… noem het maar op. Als iemand vroeger aan ons vroeg wat we wilde worden zeiden we met volle overtuiging “prinses!” of “brandweerman!”, maar nu dat we wat ouder zijn is het niet meer zo simpel als toen helaas. Voordat je gaat stressen en twijfelen over wat de beste studie voor jou zou kunnen zijn gaan we eens kijken wat nou eigenlijk de meest gekozen studies in Nederland zijn.   

Marketing en medicijnen 

Laten we beginnen bij het MBO. De meest gekozen sector waarin MBO studenten zich willen verdiepen is Economie volgens het CBS. Denk dan aan marketing opleidingen, sales opleidingen, management of administratie opleidingen. Vervolgens kiest een groot percentage ook voor opleidingen in de sector Zorg & Welzijn (voornamelijk vrouwen) en in de sector Techniek (voornamelijk mannen). Er zijn ook nog de sectoren Landbouw en Combinatie, maar die scoren een aanzienlijk laag percentage aan studenten vergeleken met de eerder genoemde studies. Voordat men de definitieve keuze maakt kan men natuurlijk altijd vragen om studiekeuzeadvies Groningen. 

 

Het brein of de computer? 

In het HBO is de meest gekozen studie Toegepaste Psychologie (voornamelijk vrouwen) en HBO-ICT (voornamelijk mannen). Bij Toegepaste Psychologie leert men over gedrag, het menselijk brein, emoties, maar ook hoe je psychologische begeleiding en coaching kan bieden. Bij de HBO-ICT leert men een brede basis over verschillende ICT onderwerpen, zowel de technische kant van de onderwerpen als de communicatieve kant en is er de mogelijkheid om al samen te werken met (nieuwe of opkomende) bedrijven.  

Studies die op de tweede plek staan zijn studies als Bedrijfskunde en Verpleegkunde.  

 

Dokters en dieven 

In het WO is de meest gekozen studie Geneeskunde. Een veeleisende studie waar zowel passie als doorzettingsvermogen voor nodig is; voordat je een dokter bent, kan het wel 10 jaar duren namelijk. In de Bachelor leren de toekomstige dokters de natuurwetenschappelijke basis van de geneeskunde. Vervolgens gaan ze naar de Master, dan is het coschappen en dan zijn ze uiteindelijk na deze 6 jaar basis arts. Dan kan men er nog voor kiezen om te specialiseren voor bijvoorbeeld huisarts, oogarts of chirurg.  

Studies die nog meer veel gekozen worden in het WO zijn Psychologie en Criminologie. OokRechtenenBiologiezijn erg populair. 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze-groningen/