INSIG
Image default
Zakelijk

Dit zijn de meest bijzondere grafmonumenten in Amersfoort

Dit zijn de meest bijzondere grafmonumenten op de begraafplaatsen in Amersfoort

Ben je benieuwd naar de meest opvallende en bijzondere grafmonumenten die je kunt vinden op de begraafplaatsen in Amersfoort? Dan heb ik goed nieuws voor je. Hieronder vind je een selectie van de meest indrukwekkende grafmonumenten in Amersfoort.

De Engel

Het eerste grafmonument dat we tegenkomen is “De Engel”, gelegen op de Rusthof begraafplaats. Het is een monumentaal kunstwerk dat veel bekijks trekt door haar imposante uitstraling. Het beeld van een engel, vervaardigd uit Franse kalksteen, is bijna drie meter hoog en staat op een sokkel van ruim twee meter hoog. Het monument wordt jaarlijks bezocht door duizenden mensen die op zoek zijn naar rust en sereniteit.

De Oude Begraafplaats

Een andere begraafplaats in Stad Amersfoort is De Oude Begraafplaats, gelegen in het historische centrum. Deze plek ademt geschiedenis en heeft talloze grafzerken en monumenten die terug gaan tot de 17e eeuw. Het is fascinerend om te zien hoe de tijd de graven en monumenten op deze begraafplaats heeft gevormd en hoe de natuur haar gang is gegaan.

Het Indië-monument

Eén van de meest aangrijpende monumenten op de Rusthof begraafplaats is het Indië-monument. Het herdenkt de overledenen die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in kampen hebben gezeten of elders om het leven zijn gekomen. Het monument is ontworpen door kunstenaar Gerarda Rueb en is een aangrijpende herinnering aan een gruwelijke periode uit onze geschiedenis.

De gebeeldhouwde grafzerken

Op zowel De Oude Begraafplaats als Rusthof zijn talloze indrukwekkende gebeeldhouwde grafzerken te vinden. Deze ademen meestal een sfeer van rust en sereniteit uit, maar soms ook mysterie en drama. Op De Oude Begraafplaats treffen we bijvoorbeeld een intrigerende grafzerk aan van een man met hoed die in het niets lijkt op te gaan. Op Rusthof is er een monumentale grafzerk te vinden in de vorm van een enorm kruis dat er al jaren imposant staat.

De Poort

Last but not least treffen we op Rusthof begraafplaats nog een markant bouwwerk aan: De Poort. Dit is een neogotische ingangspoort uit 1913, die is gebouwd door architect Johan Wilhelm Hanrath. De Poort was oorspronkelijk bedoeld als hoofdingang, maar na verloop van tijd werd deze rol overgenomen door een modernere en functionelere ingang. Desalniettemin ademt De Poort nog steeds de grandeur van weleer en staat symbool voor de ambities en idealen van haar schepper.

Dit zijn slechts enkele van de vele bijzondere en opvallende grafmonumenten die je kunt vinden op de begraafplaatsen in Amersfoort. Wandel gerust eens rustig rond en sta stil bij deze stille getuigen van het levenseinde en onze geschiedenis.

https://www.veluwehof.nl