INSIG
Image default
Woning en Tuin

Waarop moet je letten bij het kopen van brandhout?

Het kopen van brandhout lijkt een zeer eenvoudige klus, maar dat is het helemaal niet. Er zijn altijd een paar dingen waar je de aandacht op moet vestigen. Er zijn bijvoorbeeld personen die hart hebben voor de natuur. Zij kopen hun brandhout dan bij Nordicwoods. Op Nordicwoods.nl staat namelijk in niet mis te verstane woorden aangegeven dat deze organisatie ertoe overgaat om bomen te planten voor elke bestelling die ze binnen krijgen. Zo zijn er veel meer andere dingen waar je op moet letten bij het kopen van brandhout.  

Vochtigheidsgehalte brandhout moet minder dan 20% zijn 

Bij het stoken van brandhout is het van belang dat je alleen hardhout verbrandt met een vochtgehalte van minder dan 20%. Het verbranden van nat hout is onder andere slecht voor het milieu vanwege de hoeveelheid rook, as en verontreinigende stoffen die het uitstoot. Nat hout kan goedkoop worden gekocht, maar het moet in een oven worden gedroogd voordat het kan worden verbrand. Als je het hout zelf wilt drogen, zorg er dan voor dat je de ruimte en tijd hebt om het 1 tot 2 jaar te drogen voordat je het kunt gebruiken. Het moet worden opgeslagen op een overdekte of droge plaats, weg van de muren en de vloer, en er moet voldoende ventilatie zijn om lucht bij de houtblokken te laten komen en eventueel vocht te laten verdampen. Heb je geen ruimte en tijd daarvoor, dan zul je ovengedroogde houtblokken moeten kopen om te verbranden tijdens de winterperiode. 

Hoe droger het hout hoe lichter 

Je dient er rekening mee te houden dat bij het kopen van hout gewichten misleidend kunnen zijn. Hoe natter het hout hoe zwaarder het zal wegen. Pas gekapte bomen houden ongeveer 60% vocht vast en zijn daardoor zwaarder dan gedroogde bomen, die minder als 20% vocht bevatten. Let er dus op dat men je bij het kopen van brandhout geen zwaardere vochtigere brandhout aansmeert voor een hoger tarief. 

Brandhout in bulk kopen 

Brandhout in bulk kopen is vaak goedkoper dan kopen in kleinere hoeveelheden. Je dient wel een droge plek te hebben waar je het hout opslaat. Het heeft geen zin in bulk te kopen en het brandhout op vochtige plekken te laten staan waardoor de vochtigheidsgehalte van het hout weer toeneemt. 

Koop hardhout 

Hardhout is beter om te verbranden dan zachthout, omdat het veel dichter is en daarom langer en met meer warmte brandt. Populaire hardhoutsoorten om te verbranden zijn onder andere eiken, essen, beuken en berken. Het doet er eigenlijk niet toe welke houtsoort je koopt, als het hout eenmaal gedroogd is in de oven, dan produceren ze bij het verbranden een vergelijkbare hoeveelheid energie. Er is dus niet echt een houtsoort die ‘het beste’ is om te verbranden.