INSIG
Image default
Financieel

Rente in verschillende landen

Nederland

In Nederland zijn er geen directe banken die negatieve tarieven bieden. Sommige financiële instellingen bieden echter rekeningen met vaste rente aan die minder rente betalen dan standaardrekeningen met variabele rente. Daarnaast kunnen veel Nederlandse consumenten kiezen tussen een “rekening” of een “spaarrekening”. Een rekening betaalt een hogere rente terwijl een spaarrekening meestal een lagere rente heeft. Sommige mensen gebruiken hun spaargeld als een soort verzekering tegen inflatie door het in obligaties te beleggen. Op deze manier ontvangen ze rendementen die vergelijkbaar zijn met die van bankdeposito’s. Bekijk ook deze site.

Verenigd Koninkrijk

In januari 2019 kondigde Barclays Bank plannen aan om een nieuw type creditcard te introduceren waarmee klanten geld kunnen verdienen met plastic. Dit kan worden gedaan door beloningspunten aan te bieden voor uitgaven, of zelfs kosten in rekening te brengen voor betaalpassen die buiten het VK worden gebruikt. Het verklaarde ook dat als genoeg klanten zich aanmelden voor een dergelijk schema, het zou kunnen overwegen om soortgelijke schema’s in andere landen in te voeren.

Op 5 maart 2019 bevestigde Lloyds Banking Group dat het was begonnen met het testen van een “negatief” 0% APR leningproduct voor kleine bedrijven. De proefperiode duurt tot 30 juni 2020, waarna een beslissing over het al dan niet uitrollen van de service in alle vestigingen wordt genomen op basis van feedback van klanten.

Verenigde Staten

De eerste Amerikaanse bank die een negatief rentebeleid voerde, was Washington Mutual, met ingang van 31 december 2008. Op 2 april 2009 volgde JPMorgan Chase dit voorbeeld door een negatief saldo van -0,25% per jaar op betaalrekeningen in te voeren. Andere grote banken voerden al snel een soortgelijk beleid uit. In september 2010 rekenden de meeste grote Amerikaanse retailbanken nog steeds geen negatieve rentetarieven, hoewel sommige kleinere gemeenschapsbanken dat wel deden. In oktober 2011 had echter bijna elke grote Amerikaanse bank een negatief rentebeleid gevoerd.

Negatieve rentetarieven werden voor het eerst geïntroduceerd in het VK tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de bankrente onder nul daalde. Sindsdien hebben verschillende andere landen met dit concept geëxperimenteerd, waaronder Japan, Zweden, Denemarken, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Finland, Frankrijk, België, Ierland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Italië, Griekenland, Cyprus, Malta, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Hongarije, Tsjechië, Estland, Bulgarije, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Servië, Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Kosovo, Moldavië, Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Irak, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina, Syrië, Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Jemen, Afghanistan, Pakistan,