INSIG
Huishoudelijk

Kinderverjaardag met papieren bordjes en tafelkleed nog wel van deze tijd?

Is een kinderfeestje met papieren tafelkleed, papieren bordjes en plastic bekertjes nog wel van deze tijd? Op dit moment lijkt er steeds meer een ommekeer te komen in ons leven. Mensen worden zich steeds bewuster van vervuiling en het milieu. Elk huishouden in Nederland scheidt op dit moment al netjes hun afval: Plastic gaat in de plastic container, verteerbaar afval mag in de groene compostbak, papier mag in de papierbak en glaswerk gaat in de glasbak. Maar de consument wil meer. Zij willen niet alleen afval scheiden en recyclen, maar willen ook minder afval produceren.

Tja en terug komend op die laatste zin, kun je je afvragen of een kinderfeestje met leuk versierde kartonnen bordjes op een papieren tafelkleed nog wel gewenst is? Is er niet een duurzamere oplossing te bedenken? In principe zijn er natuurlijk duurzame oplossingen te bedenken. Echter zal het wel moeilijk worden om dit soort artikelen dan ook nog in een verjaardagsthema in huis te hebben.

Waarschijnlijk heeft iedereen wel een feestelijk tafelzeil of tafelkleed in huis liggen. En waarschijnlijk heeft ook iedereen wel een set borden, glazen en bestek in huis liggen. Deze artikelen zou je dus kunnen gebruiken voor een kinderfeestje. Nadeel is wel dat je af afloop wat langer bezig bent met afruimen. Die wegwerpkleedjes gooi je zo in de papierbak, maar een tafelkleed moet eerst weer gewassen worden (en dit laatste kost niet alleen tijd, maar ook stroom) Je moet je dus wel eerlijk afvragen of je daadwerkelijk zoveel voor het mileu bespaart door in plaats van papieren tafelkleden, een stoffen tafelkleed te gebruiken. Datzelfde geldt voor de borden en glazen. Is het echt milieu vriendelijker als je straks weer de afwasmachine aan moet zetten?

Aangezien plastic minder goed te recyclen is dan papier. Is een papieren tafelkleed nog zo gek niet. En datzelfde geld voor papieren eetborden en papieren bekertjes. Zorg er wel voor dat alle kinderen die middag wel steeds dezelfde bekertjes blijven gebruiken. Zo kun je de afvalstroom toch nog tot een minimum beperken.