INSIG
Image default
Dienstverlening

Hoe word je ingenieur of architect?

Wil je een carrière in de techniek? Dan is een van de mogelijkheden om ingenieur of architect te worden. In deze blog vertellen we je alles over hoe je jezelf kunt voorbereiden op een carrière in één van deze twee beroepen. We bespreken onder andere wat er allemaal komt kijken bij het studeren en werken als ingenieur of architect. Daarnaast geven we je ook tips over hoe je jouw cv en portfolio het beste kunt presenteren aan potentiële werkgevers.

Opleiding

Om ingenieur of architect te kunnen worden, is het natuurlijk noodzakelijk om de juiste opleiding te volgen. In Nederland kan je voor beide beroepen terecht op de Hogeschool Utrecht in de studierichting Bouwkunde. Dit is een brede studie die zowel de technische als de creatieve kant van het bouwen behandelt. Er zijn ook specialisaties mogelijk binnen deze studie, zoals architectuur, civiele techniek of constructief ontwerp.

Naast de Hogeschool Utrecht zijn er in Nederland nog verschillende andere opleidingen waar je ingenieur of architect kunt worden. Zo kan je bijvoorbeeld terecht op de TU Delft, de TU Eindhoven of de Hogeschool Rotterdam. Welke opleiding het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de locatie, de duur van de studie en het soort opleiding. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over welke opleiding het beste bij jou past.

Stage

Naast de technische kennis die je opdoet tijdens je studie, is het ook belangrijk om ervaring op te doen in de praktijk. Dit kan door middel van een stage of een baan bij een ingenieursbureau. Tijdens je werkzaamheden krijg je dan inzicht in het dagelijkse werk als ingenieur of architect. Daarnaast leer je ook hoe je met andere professionals moet samenwerken en krijg je een beter inzicht in de verschillende facetten van het beroep.

Werk

Als je klaar bent met je studie, kan je aan de slag als ingenieur of architect bij ingenieursbureau’s. Je werkzaamheden zullen dan bestaan uit het ontwerpen en bouwen van gebouwen of andere constructies. Dit doe je samen met andere professionals, zoals projectleiders, constructeurs en tekenaars. Samen zorgen jullie ervoor dat alles volgens plan verloopt.