INSIG
Image default
Woning en Tuin

Extra zorg voor diabetes voeten

 

Diabetes voet is een ernstig probleem. Wanneer je het goed laat verzorgen, dan is de kans groot dat je een amputatie kan voorkomen.

Diabetes verhoogt het risico op circulatoire kwesties en perifere slagaderziekte. Deze omstandigheden maken het allemaal gemakkelijker voor voetinfecties om onopgemerkt te blijven en voetamputatie een echte en huidige bedreiging te maken voor iedereen die hierdoor wordt getroffen.

Als je de diagnose diabetes hebt gekregen, blijf dan lezen hoe je voetamputatie kunt voorkomen en je mobiliteit kunt behouden.

Let op je voeten

Eén manier die je kan helpen om te voorkomen dat voetamputatie nodig wordt, is door aandacht te schenken aan de gezondheid van je voeten. Blijf op de hoogte van je voetgezondheid, dit kan je voeten redden. Een afspraak maken bij de medische pedicure Apeldoorn is in dit geval geen overbodige luxe.

Naast het zoeken naar sneden, blaren en andere wonden, controleer dan of je voeten vooral warm voelen en of er gebieden van de huid zijn die er dun of gebarsten uitzien of dat je voeten gevoelloos voelen . Je moet ook elke dag je voeten wassen en ervoor zorgen dat je je teennagels bijgeknipt houdt.

Draag het juiste soort schoenen

Eén van de gemakkelijkste manieren om je voeten te beschermen is door de juiste soort schoenen te dragen. Als je diabetes hebt, dan is het dragen van goed passend schoeisel essentieel om je voeten gezond te houden en de wonden, eelt en blaren te vermijden die het risico op voet amputatie verhogen.

De podoloog in Apeldoorn heeft ervaring met het helpen van diabetici en vindt de juiste schoenen voor hun voeten. Van diabetische schoenen tot aangepaste inzetstukken, er kan advies en aanbevelingen gedaan worden om ervoor te zorgen dat je de beste schoenen voor jouw voeten krijgt.

Wees proactief bij je bloedsuikerspiegel

Als je diabetes hebt, is proactief en het onder controle van je bloedsuikerspiegel belangrijk als het gaat om het vermijden van voetamputatie. Studies hebben geconstateerd dat het bewaken van je bloedsuikerspiegel is gekoppeld aan de preventie van zenuwbeschadiging wat het risico op amputatie verhoogt.

Hoewel het belangrijk is om je bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren en insuline en andere medicijnen te nemen zoals aangestuurd door je gezondheidszorgteam, is het net zo belangrijk om de nodige levensstijlwijzigingen te maken die je helpen bij het beheren van je bloedsuikerspiegel, zoals:

Een diabetes-vriendelijk dieet eten op basis van plantaardig voedsel. Het vermijden van drankjes en voedingsmiddelen met toegevoegde suiker. Het oefenen met gezond stressbeheer, 30-60 minuten per dag bewegen en een gezond lichaamsgewicht behouden.

Door de controle over je bloedsuiker te nemen, kun je helpen te voorkomen dat je jouw voet verliest vanwege complicaties met betrekking tot diabetes.

Verhoog de bloedstroom naar je voeten

Vaak is voetamputatie het gevolg van een gebrek aan voldoende bloedstroom naar je ledemaat of voet. Volgens de centra voor ziektebestrijding en preventie is roken één van de belangrijkste oorzaken van beperkte bloedstroom voor diabetici.

Hoewel alle mensen tabaksproducten moeten vermijden om een ​​betere gezondheid te bevorderen, is het vooral belangrijk als je diabetisch bent. Naast stoppen met roken, zorg er dan voor dat je regelmatig kunt oefenen om je bloedsomloop te verbeteren.