INSIG
Beauty en verzorging

Wanneer is haaruitval een zaak voor de huisarts?

Als u last heeft van haaruitval is dit natuurlijk nooit een prettig gegeven. Naast het verlies van haar kampt u vaak met onzekerheid en andere negatieve gevoelens. Als het gaat om haaruitval, kan dit uiteenlopende oorzaken hebben. Denkt u hierbij aan medicatiegebruik, stress, ijzertekort, kanker of haarziekten. Weet u wanneer het van belang is om met uw klacht naar de huisarts te stappen? Op de website van De Haarstichting vindt u alle informatie die u nodig heeft. Zij vertellen u graag alles over haaruitval en andere ongewenste situaties. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts.

Erfelijke haaruitval: een veelvoorkomende vorm

Merkt u dat u veel last heeft van verlies van haar? Dan kan het zijn dat u Alopecia heeft. Dit is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval en is erfelijk bepaald. Simpel uitgelegd wordt de groeifase van de haar verkleind. Hierdoor zal het haarwortelzakje uiteindelijk afsterven. Op dit moment is er geen sprake meer van haargroei. Wanneer dit aanhoudt, worden de haren steeds dunner en kleiner. Dit resulteert in dunne plekken of kaalheid. Aan deze oorzaak kunt u niets doen; het is ten slotte erfelijk. Wel is het van significant belang om, bij twijfel aan de oorzaak, uw huisarts te raadplegen. Haaruitval kan namelijk tevens veroorzaakt worden door medicijngebruik, een haarziekte of kanker. Uw huisarts kan u hier meer over vertellen.

Wat is geen oorzaak van haaruitval?

Op het moment dat uw haar uitvalt, gaat u nadenken over eventuele oorzaken. De Haarstichting stelt dat er verschillende factoren zijn die in ieder geval geen invloed uitoefenen op haaruitval. Dit is bijvoorbeeld:

  • Uw voeding
  • Kleuren of permanenten van uw haar
  • Het veelvuldig dragen van een hoofddeksel

Wilt u meer lezen over haaruitval of haarziekten? Bekijkt u dan de website van De Haarstichting. Hier wordt alles wat u wilt weten haarfijn uitgelegd. Niet alleen haaruitval komt hier aan bod, maar ook behandelingen tegen haaruitval en recente studies worden behandeld.