goedkope all in vakanties

Als je actieve toeristen vraagt ​​waarom ze naar Bulgarije gaan, noemen reizigers hun doel meestal een vakantie op de schone zandstranden van de wereldberoemde resorts van een gastvrij land. Maar dit trekt niet alleen een kleine republiek aan, op het grondgebied waarvan vier van dergelijke schiereilanden zoals de Krim kunnen worden gevestigd. Reizigers combineren graag bezoeken aan de beroemde historische, culturele en heilige plaatsen, en rusten ook uit op de plaatselijke stranden met het proeven van Bulgaarse wijnen en het leren kennen van de gerechten uit de nationale keuken. Bovendien hebben de inwoners van dit Balkanland zelfs al te kieskeurige fijnproevers iets te verrassen.

Bulgaarse keuken: wat zijn de kenmerken?

Als je naar de moderne kaart van het Europese continent kijkt, kun je gemakkelijk zien dat de naaste buren van de republiek Turken, Roemenen, Macedoniërs, Grieken en Serviërs zijn. Deze volkeren, vooral de afstammelingen van de Hellenen en onderdanen van het Ottomaanse Rijk en Byzantium, beïnvloedden de nationale keuken van het kleine Bulgarije. Het combineert op harmonieuze wijze twee tradities: Oosters en Slavisch. In sommige populaire gerechten vind je zelfs sporen van de Hongaarse, Mediterrane, Armeense of Italiaanse keuken.

Maar de leningen werden niet grof gekopieerd. Geleidelijk aan werd in het land een onderscheidende keuken gevormd, die wordt gekenmerkt door verschillende belangrijke kenmerken:

  • groenten zijn aanwezig in een verscheidenheid aan gerechten, van salades en soepen tot bijgerechten en snacks;
  • kruiden zijn niet te heet en worden niet in grote hoeveelheden geconsumeerd;
  • zelden is een gerecht compleet zonder fetakaas;
  • een van de meest voorkomende kookmethoden is zak; dit is de naam van een speciale koekenpan met twee handvatten en het eten dat in dit ongewone gerecht wordt geserveerd;
  • vaak, vooral op feestdagen, staat er wijn of sterkere dranken op de eettafel – mastiek of rakiya;
  • bakken is heel divers: heerlijke bagels, banitsa (zo mooi een bladerdeeg genoemd met de toevoeging van fetakaas), baklava en nog veel meer;
  • Bulgaarse soepen staan ​​bekend als vrij dik en aromatisch;
  • Een andere methode om vlees- en visgerechten te koken wordt als wijdverspreid beschouwd – schrik – door de naam van een speciale oven met een rooster;
  • sauzen, soepen en salades worden vaak bereid op basis van zure melk;
  • vaak staan ​​er gele kazen op tafel, vooral kashkaval, die gebakken wordt geserveerd in paneermeel;
  • zowel verse als ingeblikte groenten zijn een onmisbare aanvulling op veel gerechten.

Restaurants en andere fastfoodrestaurants

Fans van fastfood hoeven niet lang op zoek te gaan naar een eetgelegenheid. In Bulgaarse steden vind je fastfoodrestaurants van verschillende internationale ketens, variërend van de bekende McDonald’s of KFC tot de minder populaire Dunkin Donuts of Subway. De kosten van voedsel in deze etablissementen zijn niet laag te noemen. Over het algemeen kost een bezoek aan McDonald’s elke gast 7,80-9,80 leva. Niet alle toeristen zullen tevreden zijn met de prijzen voor specifieke gerechten (de kosten zijn aangegeven in BGN):

  • 2,60 – gewone Coca-Cola;
  • 2,50 – cheeseburger;
  • 2,90 – hamburger;

Maar fastfood is niet alleen beperkt tot internationale eetgelegenheden. In de steden van het land zijn er kleine eetgelegenheden, pizzeria’s en straatwinkels (voornamelijk kraampjes en kiosken), waarvan het aantal merkbaar toeneemt in de warmere maanden. Toeristen voegen zich graag bij de lokale bevolking die de voorkeur geeft aan nationale gerechten:

  • duners (soms klinkt een ander woord “doners”) – dit is de naam voor producten die lijken op shoarma, waarvan de vulling (tomaten, wortelen, vleesvariëteiten, komkommers, sla, paprika’s en aardappelen) in een platte cake is gewikkeld;
  • slagers – heerlijke pannenkoeken gevuld met chocolade, honing, ham, noten, jam, kaas, karamel, kip, aardbeien en meer;
  • tsatsa – kleine vis die op een bord in bloem wordt gebakken; het aantal stuks kan van 10 of meer zijn; dit vrij eenvoudige gerecht heeft zichzelf al lang bewezen als een uitstekende snack voor bier;
  • banitsy – om deze bladerdeeg taarten of rolletjes gebakken van dun uitgerekt deeg te kopen, moet je een banicarium bezoeken – dit is de naam van lokale bakkerijen; daarin kun je ook deze producten proberen, gevuld met appels, kwark, pompoen met noten, gehakt, fetakaas, spinazie, aardappelen en andere even smakelijke ingrediënten;
  • baklava verscheen in Bulgarije onder invloed van Turkse invloed en werd al snel populair; toeristen zullen de delicate smaak van het zoete zeker waarderen, vakkundig bereid van dun deeg en gelijkmatig doordrenkt met honing.

Kosten in BGN

(voor het berekenen van 1 euro is ongeveer gelijk aan 2 leva, bij wisselkantoren 1 € = 1,90 – 1,95 BGN)

  • hotdog vanaf 1.00
  • stuk pizza 1.50-2.50
  • maïs 1,00-2,50; vanaf 3.00 uur (op het strand)
  • tzatza 3.00-12.00 (afhankelijk van portie)
  • ijs vanaf 1.00
  • banitsa 0,50–2,00
  • pizza 2,00–6,00
  • duner 5.00-10.00
  • cola en pizza 7,00
  • beulen 2.00–4.00
  • popcorn 3.00–6.00
  • bier en pizza 7.50
  • donut portie vanaf 4,00

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html