INSIG
Alarmsysteem

Thuisbezorging: wat zijn de risico’s?

Thuisbezorging: wat zijn de risico’s?

Zou je een vreemdeling pakketten in je huis laten afzetten terwijl je weg was? Bedrijven zoals Picnic en Amazon laten koeriers nu toe om uw voordeur te openen en aankopen direct bij u thuis te doen.

Slotenmaker Rotterdam benoemt de voordelen en risico’s die gepaard gaan met thuisbezorging.

Hoe werkt de thuislevering?

Om te begrijpen hoe levering thuis werkt, laten we Amazon Key, dat vorig jaar werd gelanceerd, als voorbeeld bekijken. Met behulp van een unieke Amazon-camera genaamd de Cloud Cam en een Amazon-compatibel smart-slot hebben Prime-leden in bepaalde steden nu toegang tot levering binnen de eigen huiskamer. Dit is het stapsgewijze proces:

 • Zodra Prime-leden zich hebben aangemeld voor de Amazon Key-kit, kunnen ze het systeem zelf installeren of Amazon’s gratis installatieservice gebruiken.
 • Nadat de kit is geïnstalleerd, kunnen gebruikers ‘GRATIS thuisbezorging’ selecteren tijdens het afrekenen voor elke bestelling.
 • Op bezorgdagen ontvangen gebruikers ’s ochtends en vlak voordat het pakket arriveert meldingen om te informeren wanneer hun pakketten worden verwacht.
 • De koerier klopt eerst op de deur van de huiseigenaar en vraag vervolgens om toegang.
 • Om thuistoegang aan te vragen, scant de koerier een streepjescode op het pakket dat een signaal naar Amazon stuurt voor verificatie van aflevering.
 • Amazon controleert de referenties en stuurt een signaal naar de Cloud Cam om te registreren.
 • De koerier accepteert vervolgens een prompt op zijn of haar app om toegang te krijgen tot het huis.
 • Het pakket wordt van de binnenkant afgezet en de koerier sluit en vergrendelt de deur.
 • Nadat Amazon heeft geverifieerd dat de deur is vergrendeld, ontvangt de gebruiker een melding met een korte video van de bezorging.
 • Picnic’s programma, dat boodschappen rechtstreeks naar je koelkast levert, volgt een soortgelijk proces als Amazon. Het enige verschil is het merk van slimme sloten en gebruikte camera’s.

Is thuislevering veilig?

Thuisbezorgingsservices zoals deze zijn handig, maar zijn ze veilig? Amazon beweert dat de op internet gebaseerde Cloud Cam de veiligheid van de service versterkt door klanten in staat te stellen de levering in realtime te controleren. Beveiligingsonderzoekers hebben echter bewezen dat er een manier is om het systeem te ontwapenen. Dit is hoe het werkt:

 • De koerier verkrijgt toegang via de app zoals ze zou doen voor een routinelevering.
 • In plaats van de deur bij de uitgang te sluiten, voert hij of zij een laptopprogramma uit waarmee de router van de klant wordt gehackt en de camera wordt losgekoppeld van het netwerk.
 • Als de camera is uitgeschakeld, ontvangt de kijker een bevroren beeld van de gesloten deur.

Hoewel Amazon zegt dat ze de klant op de hoogte stellen als de camera voor een lange tijd offline is, werken ze nog steeds aan een software-update om het probleem op te lossen. Dezelfde hack kan worden toegepast op het systeem van Picnic.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Als u kiest voor een bezorgservice in huis, raden wij aan back-up beveiligingscamera’s te installeren die u kunt controleren als de camera’s van de bezorgdienst worden gehackt.

Hoewel providers beweren dat koeriers ‘grondig worden doorgelicht’, kunt u nooit te voorzichtig zijn als het gaat om de veiligheid van uw gezin.

http://www.locksecure.nl/slotenmaker-rotterdam