INSIG
Woning en Tuin

Lichtbronnen voor plafondlampen

Lichtbronnen voor plafondlampen

 De bron voor het verlichten van plafondlampen is allang niet meer gas en een kousje, op een heldere glazen bol met een gloeiend draadje wolfram van binnen. Lichtbronnen voor plafondlampen zijn net zo divers als de plafondlampen zelf, de armaturen.

In de meeste officiële gebouwen zie je ze nog steeds, de TL-lichtbakken. Plafondlampen bij uitstek, tenzij de plafonds zo hoog zijn dat ze aan buizen naar beneden hangen. Een eenvoudige glazen buis, meestal gevuld met neongas en een beetje kwik. Dit gasmengsel geeft ultraviolet licht af onder een bepaalde spanning. Het proces moet op gang gebracht worden door hogere spanning en om die onder controle te houden is een smoorspoel nodig. Al met al een ingewikkeld apparaat en toch een van de meest zuinige, elektrische lichtbronnen die we kennen.

Een licht emitterende diode of LED is een andere mogelijke lichtbron voor plafondlampen. De levensduur en de efficiëntie is zelfs nog groter dan die van een TL buis en het is mogelijk LED licht te produceren in allerlei kleuren. De plafondlampen waarin LED-lampjes gebruikt worden zijn over het algemeen moderne armaturen. Bedoeld voor een jeugdig publiek hebben ze tegenwoordig ook hun weg gevonden in de gewone huishoudens.

LED-lampjes hebben geen opwarmtijd nodig en zijn niet afhankelijk van een hogere spanning om aan te gaan. Omdat ze vaak gericht licht uitstralen worden ze gebruikt in glasvezel plafondlampen. De glasvezel strengen geven het licht door en er ontstaan draadjes van licht.

Compacte Fluorescentie lampen zijn als het ware kleine TL buizen die in paartjes of per vier parallel naast elkaar geplaatst worden. Door de speciale benodigdheden wat betreft spanning zijn ze alleen verkrijgbaar met fittingen die door fabrikanten ieder op hun eigen manier uitgevoerd worden. Deze lampen worden het meest gebruikt bij professionele verlichting en speciale netwerken, zoals straatverlichting. Voor onze plafondlampen zijn ze van geen belang.

Gasontladingslampen zijn weliswaar ontwikkeld voor de professionele markt, maar er is steeds meer vraag naar deze zuinige lampen die een warmer licht uitstralen dan de TL buizen. De lampen worden dus ook aangeboden met normale fittingen en uitgevoerd in wit glas. Er wordt metaalhalogeen gebruikt als gas dat gaat gloeien als er een spanning doorheen gaat. De lange levensduur en het warme licht zorgen voor een lamp die uitermate geschikt is voor plafondverlichting.
Ook voor armaturen met een aantal spotjes zijn de gasontladingslampen heel geschikt.

Hoewel de gewone gloeilamp niet meer verkocht mag worden zijn er wel spaarlampen op de markt die heel erg veel lijken op het klassieke model. De gloeilamp vervangers zijn natuurlijk vooral geliefd voor de klassiek plafondlampen. Maar ook in de moderne ontwerpen die gebaseerd zijn op de wat oudere voorgangers kunnen ze gebruikt worden.

Bij plafondlampen die bedoeld zijn voor spotjes is het gebruik van halogeen lampen aan te raden, zeker wanneer er veel licht nodig is. Natuurlijk zijn de spotjes verkrijgbaar met de speciale fittingen. Maar ook hier geldt dat de vraag naar de standaard fitting die gewoon in een spotje gedraaid moet worden de fabrikanten overtuigd heeft dat er een markt is voor ‘gewone’ spotjes.

Er zijn ook heel interessante vormen verkrijgbaar die twee takken van de technologie verbinden, spotjes met LED-lampjes bijvoorbeeld. Dus wel het voordeel van gerichte verlichting vanaf het plafond, zonder de nadelen van de andere lichtbronnen.

Wanneer u gaat nadenken over de inrichting van uw woning moet de verlichting een belangrijk onderdeel van het ontwerp worden. Plafondlampen bieden diverse voordelen bij de inrichting van uw huis of kantoor, zoals een open inrichting zonder obstakels en een efficiënte verlichting. Welke keuzes u maakt moet ik geheel aan u overlaten, maar er is meer dan genoeg keuze aan lichtbronnen voor plafondlampen.

http://light–and–bright.tumblr.com/