INSIG
Image default
Woning en Tuin

Kruipruimte isoleren: doe-het-zelf-klus?

Voor een hoop klussen kiezen mensen ervoor om het zelf te doen. Afhankelijk van hun vaardigheden en ervaring, gaan ze de uitdaging aan of besteden ze het toch liever uit aan een vakman. Mocht je overwegen om de klus van een kruipruimte isoleren aan te pakken, neem dan de tijd om alle dingen in kaart te brengen waar je mee te maken krijgt.

Voordelen van een kruipruimte isoleren

De voordelen van een geïsoleerde kruipruimte zijn makkelijk te bedenken. De vloer is beschermd tegen optrekkende kou van de bodem, waardoor je ook in de wintermaanden comfortabel op je sokken of blote voeten door je huis kunt lopen. De temperatuurstijging van je vloer van een graad op tien naar een twintig graden, geven voldoende comfort om de verwarming minder op te stoken. Gemiddeld vertaalt zich dit in een besparing van ongeveer €250 euro per jaar op je gas nota of 7 kubieke meter gas per vierkante meter. Ook bij een toekomstige verkoop van je woning, heeft goede isolatie een gunstig effect op je woningwaarde.

Zaken om rekening mee te houden

Voor je overgaat tot een kruipruimte isoleren, is het belangrijk om je eigen wensen in kaart te brengen. Zaken als hoe hoog je budget is en of je een materiaal wil dat recyclebaar is, hebben allemaal invloed. 

Een voorbeeld van een recycleerbaar materiaal zijn de isolatiedekens van glaswol. PUR-schuim is daarentegen niet recycleerbaar. Isolatiedekens zijn flexibel en daardoor goed op maat te maken voor je kruipruimte. Echter is het plaatsen een werk dat veel tijd kost en wanneer dit niet zorgvuldig gebeurt, bestaat de kans op koudebruggen. 

Als het gaat om de plaatsing zelf, is isolatieschuim de snelste en makkelijkste oplossing. Het hecht zich aan de bovenkant van je kruipruimte en vormt een dichte isolatieschil onder de vloer. Doordat het uitzet, is de kans op koudebruggen nauwelijks aanwezig. Er is weinig tot geen voorwerk nodig en ook over de verankering van het materiaal hoef je je geen zorgen te maken. Isolatieplaten zijn harde platen, deze dienen ook op maat gemaakt te worden en wanneer er leidingen direct onder de vloer zitten, zal er een opvulling tussen moeten. De platen zijn niet om de leidingen heen te plaatsen. Eventueel meerwerk heeft natuurlijk ook invloed op de kosten van je kruipruimte isoleren.

Hoe je huis gebouwd is, is natuurlijk ook van invloed. Heb je een houten vloer, dan vallen een aantal materialen af. PUR-schuim sluit je vloer volledig af, maar dit kan voor houten vloeren vochtproblemen geven. Deze kun je voorkomen met een dampwerende laag en materiaal met een open celstructuur.

Als laatste wil je natuurlijk ook rekening houden met de isolatiewaarde van je gekozen materiaal. PUR-schuim heeft de hoogste  thermische isolatie waarde. Materialen als glaswol bieden ook goede akoestische isolatie. Een hogere isolatiewaarde levert het meeste voordeel op je gas nota op.

Er zitten wel risico’s aan zelf je kruipruimte isoleren. Je kunt daarom ook een isolatie expert inschakelen om tot een juist advies te komen en deze kan je ook helpen met de plaatsing. Dit geeft de hoogste garantie op een goede isolatie.