INSIG
Image default
Vervoer en transport

Het belang van een vast slaapschema tijdens een vakantie met kinderen

Er is niets leuker dan met het gezin op vakantie te gaan. Een taxi in Maastricht naar het vliegveld en de vlieger nemen naar een mooie bestemming zoals Portugal. Maar hoe zorg je ervoor dat jij en je kinderen ook echt kunnen genieten van de vakantie? Een belangrijk aspect hiervan is een vast slaapschema voor kinderen.

Waarom een vast slaapschema belangrijk is

Een vast slaapschema is belangrijk omdat het de biologische klok van kinderen helpt reguleren. Wanneer een kind regelmatig op dezelfde tijd gaat slapen en opstaat, weet het lichaam wanneer het melatonine moet aanmaken, waardoor het kind beter in slaap kan vallen en in een diepere slaap kan blijven. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich beter voelen en meer energie hebben tijdens de dag.

Hoe zorg je voor een vast slaapschema?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw kinderen tijdens de vakantie volgens een vast slaapschema slapen. Zo is het verstandig om het slaapschema van thuis aan te houden. Probeer zo veel mogelijk de gewoontes van thuis aan te houden, zoals het tijdstip waarop je kind naar bed gaat en wakker wordt. Dit kan de biologische klok van het kind zo min mogelijk verstoren. Maak de slaapkamer van je kind zo donker, stil en koel mogelijk. Zo vallen ze sneller in slaap. Plan geen te drukke activiteiten vlak voor het slapen gaan. Zo kun je voorkomendat kinderen overprikkeld zijn en moeilijk in slaap kunnen vallen. Een oogmasker kan helpen om de slaapkamer donker te maken en oordopjes kunnen helpen om eventuele geluiden te blokkeren.

Aanpassen aan de lokale tijd

Een ander aspect om een vast slaapschema in stand te houden, is het aanpassen aan de lokale tijd. Dit kan echter een uitdaging zijn, vooral wanneer je in een andere tijdzone reist. Een manier om dit aan te pakken, is door het tijdsverschil geleidelijk aan te laten wennen. Probeer al een paar dagen voor vertrek het slapen- en eetpatroon aan te passen aan de tijd van de bestemming. Zo zal het lichaam zich sneller aanpassen en zal het kind zich minder jetlagged voelen.

Alternatieven voor een vast slaapschema

Het is goed om te beseffen dat een vast slaapschema niet altijd mogelijk is tijdens een vakantie. Wanneer je een roadtrip maakt en elke dag op een andere locatie verblijft, kan het lastig zijn om een vast slaapschema te behouden. In dat geval kun je overwegen om alternatieven te gebruiken, zoals een slaapmasker, een rustgevende muziek of een slaapliedje, of een comfortabele kussensloop om de slaapkamer zo veel mogelijk te laten lijken op de slaapkamer thuis. Een vast slaapschema voor kinderen is belangrijk voor een gezonde en prettige vakantie, maar het kan soms een uitdaging zijn om dit in stand te houden, vooral wanneer je reist naar een andere tijdzone. Door de gewoontes van thuis aan te houden, een rustige slaapomgeving te creëren, overprikkeling te voorkomen, gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een oogmasker en oordopjes, en het tijdsverschil geleidelijk aan te laten wennen, kun je ervoor zorgen dat jij en je kinderen echt kunnen genieten van de vakantie.