INSIG
Image default
Woningen

De aankoop van een huis voor beginners

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, dan is dit natuurlijk allemaal ontzettend spannend. Er komt een hele hoop op je af, wat ervoor kan zorgen dat het misschien even wat lastiger is om helder na te kunnen denken. Helemaal niets om je voor te schamen! Het kopen van een huis is natuurlijk ook geen dagelijkse kost en by far de grootste aanschaf die je in je leven zult doen. Des te belangrijker dus om hier rustig de tijd voor te nemen en ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent en de juiste mensen inschakelt die je hierbij kunnen helpen. Om je alvast op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips voor je, die het vinden van een geschikte woning een stuk eenvoudiger maakt.

 

Kijk alleen naar huizen die je kunt betalen

Weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn voordat je aan je zoektocht naar een woning begint. Als je vooraf weet hoeveel je kunt lenen, kun je gericht kijken naar de ideale woning binnen jouw budget. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf en onnodig zware hypotheeklasten. Bij hypotheken van Frits weet je zeker dat je hypotheek aansluit op wat jij maandelijks kunt betalen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar hoeft te knopen. Belangrijk is daarom dus om voor jezelf goed in kaart te brengen hoe je huidige financiële situatie ervoor staat, zodat je op basis daarvan een bijpassende hypotheek kunt afsluiten. Het maximaal te lenen bedrag hoeft namelijk niet te betekenen dat je dit met je huidige levensstandaard ook daadwerkelijk kunt betalen.

 

Koop alleen als je echt overtuigd bent

Heb je momenteel nog een huurhuis en zijn er mensen om je heen die zeggen dat je beter kunt kopen? Doe dit dan alleen wanneer je ook zeker weet dat het huis dat je gaat kopen, het huis is dat je graag zou willen hebben. Op het moment dat je namelijk gaat kopen om het kopen, dan is de kans vrij groot dat je hier op termijn spijt van krijgt. Hoe erg is het nou om nog een aantal jaren langer te huren? De kosten die je maakt voor het kopen van een woning zijn immers ook niet mals. Door nog even rustig te blijven zitten waar je zit, heb je ook de mogelijkheid om nog even rustig verder sparen. Laat je dus vooral niet opjagen door de mensen om je heen, maar volg altijd je eigen pad.

 

Kijk naar de buurt

Wanneer je een mooi huis hebt gevonden, is het aan te raden om ook goed naar de buurt te kijken. Vooral met het oog op de toekomst, kan het handig zijn om alvast te kijken of het een kindvriendelijke buurt is en of er een school bij in de buurt zit. Dit kan je later een hele hoop tijd en ook ellende bespaart blijven. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het geen pretje is wanneer je kinderen wat ouder zijn en er is geen sportvereniging of school in de buurt. Op jonge leeftijd met de fiets is vaak geen optie en ook het iedere keer wegbrengen met de auto kost je onnodig veel tijd. Aan te raden is dus om ook vast te kijken naar wat de toekomst je eventueel zal gaan brengen.

 

Schakel je emoties uit

Dit is misschien wel het lastigste van allemaal, maar wel ontzettend belangrijk! Tijdens het zoeken naar een woning komen er natuurlijk allerlei emoties vrij. Hierbij kun je denken aan het visualiseren van jezelf en je gezin in het huis tot het verbouwen van bepaalde ruimtes. Toch is het zaak om hier niet teveel over na te denken en vooral te kijken naar de harde feiten. Mocht zijn dat het huis gewoon niet helemaal voldoet, maak het dan niet mooier dan dat het in werkelijkheid is. Wat je namelijk zult zien, is dat die roze bril na enkele weken verdwijnt en je baalt van je beslissing. Zorg er dus ook voor dat je een keuze maakt op basis van rationeel denken en niet te veel kijkt naar het emotionele aspect van een woning. Je zult zien dat dit het je uiteindelijk een stuk makkelijker maakt.