INSIG
Dienstverlening

Bevorderende gezondheidseffecten bij het gebruik van infraroodverwarming

Infrarood, wat is dat, dat klinkt eng en schadelijk. Niets daarvan is eigenlijk waar. Infrarood verwarmen is het nabootsen van de natuurlijke manier van verwarmen. Namelijk van de zon. De zon straalt golven uit van een aantal duizend nanometer. In de afgelopen 15 jaar is de techniek voor het gebruik van infraroodverwarming verbeterd en aangepast tot de versie van nu.

Geen droge lucht met infraroodverwarming

Traditionele verwarmer focussen zich op het verwarmen van de omgevingslucht. Door gassen of elektriciteit te gebruiken, worden een van deze vormen van energie omgezet tot warmte. Vervolgens wordt deze warmte afgegeven aan de omgevingslucht in jouw woning. Door deze veranderingen in temperatuur, verandert ook de vocht in de lucht. Deze wordt droger. En een omgeving met droge lucht irriteert de neus en keel wegen.

Gebruik van luchtcirculatie is gevaarlijk

Met een traditionele vorm van verwarmen breng je inderdaad de omgevingslucht in beweging. Hierdoor krijgen allerlei deeltjes de mogelijkheid zich te verplaatsen en deze kunnen zich ook ophopen in de radiator. Als je dan in de zomer een tijdje de verwarming uit hebt gezet en je zet deze in de winter weer aan, dan komen al deze schadelijke deeltjes vrij. Dit kunnen stofdeeltjes, virussen en bacteriën zijn.

Dit kun je zelfs ruiken

Ben je dan in een ruimte dat een beetje vreemd ruikt door de verwarming? Soms kan je die schadelijke deeltjes dus ruiken. Dit heeft een schadelijk effect op de gezondheid. Zet daarom dan de ramen even open en laat de lucht goed circuleren en ventileren.

Hier heb je met een infrarood verwarming dus geen last van

Een IR verwarming gebruikt eigenlijk echt alleen nanometer golven. De lucht wordt niet in beweging gebracht. Door het gebruik van straling wordt alles in de ruimte verwarmd. Mensen en spullen. Die warmte geef je zelf ook af aan de lucht.