Antioxidanten

Een goed verhaal beginnen is altijd moeilijk. Je staart al 2 uur naar een plaatje en je hebt net je eerste zin af. Dan bedenk je het: je begint met het intrappen van een open deur! Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegen gaan. Maar wat is oxidatie dan precies? Dat is een proces van onvolledige verbranding onder de invloed van zuurstof (oxide) waarbij een restproduct achterblijft. Een mooi voorbeeld van oxidatie is het roesten van ijzer. De verbranding is niet volledig en er blijft een oranje bruin laagje achter. Ons lichaam probeert dit proces tegen te gaan door gebruik van antioxidanten. Deze antioxidanten vallen in veel vormen terug te vinden. Een van de meest bekende is vitamine C.

Antioxidanten worden op veel verschillende manieren toegepast, zo worden ze bijvoorbeeld toegevoegd aan levensmiddelen, cosmetica en ook metaal om oxidatie tegen te gaan. Zo wordt dus de houdbaarheid van het product verhoogd en gaat het langer mee. Ook hebben sommige antioxidanten naast het beschermen tegen zuurstof andere gezonde eigenschappen die goed van pas komen in ons lichaam.

Pycogenol is een super antioxidant met een werking die wel 20 keer zo goed is als die van vitamine C. De stof valt in een aantal voedingsmiddelen terug te vinden. Het is namelijk ook een blauwzwarte kleurstof. Het zit in druiven, bosbessen en zwarte thee. Door veel pycogenol te eten zorg je niet alleen dat je niet wegroest. Je bent ook minder gevoelig voor uv-straling.

Een ander wondermiddel is Astaxanthine. Deze stof kan je terugvinden in zalm, garnalen, krab en flamingos. Het is de veroorzaker van hun typerende roze kleur. In de levensmiddelen industrie wordt de stof dan ook veel toegepast als natuurlijke kleurstof van voedingsmiddelen. Wederom is dit een mooi alternatief voor zonnenbrand, maar daarnaast beschermt het ook tegen enge ziektes zoals verschillende hart en vaat ziekten, kanker en maagzweren.

https://www.topvitamins.nl/